Luke 21: Ikke spis denne sukkerslangen!

Nei, denne sukkerslangen er ikke godteri. I dag viser Inge og Magne hvor mye karbon det er i sukker.

Publisert

Du trenger:

  • Vernebriller og vernehansker
  • Bakepulver
  • Sukker
  • Sand
  • En skål som tåler varme
  • Lighterbensin
  • Fyrstikker eller lighter

NB! Eksperimenter må alltid følge sikkerhetsreglene som gjelder for forsøk i laboratorium. Husk hørselvern og vernebriller.

Oppskrift:

  1. Ta på vernehansker og vernebriller
  2. Du trenger en skål som tåler flammer. Fyll den opp med tørr sand
  3. Bland 1 del bakepulver med 4 deler sukker, bland det godt!
  4. Legg blandingen i en haug midt på sanden i skålen
  5. Sprøyt lighterbensin på sanden og tenn på
  6. Sukker- og bakepulver-blandingen begynner å blandingen å brenne, og former en enorm karbonslange som stiger opp fra skålen.

Størrelsen på sukkerslangen står i forhold til mengden bakepulver og sukker som brukes. Rørsukker inneholder enorme mengder karbon i ringformede molekyler. Dette karbonet blir frigjort ved brann, og sammen med CO2, som dannes ved oppvarming av bakepulver, danner det en «slange».

Om artikkelen:

Artikkelen og videoen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS