Luke 13: Jo mindre trykk, jo lavere kokepunkt!

Høy kok i dagens luke! Inge og Magne viser hvordan du enkelt kan få vann til å koke på lav temperatur ved å senke lufttrykket.

Publisert

Du trenger:

- En 50 ml sprøyte (eller noe tilsvarende som du kan forandre volumet i)

- Litt varmt vann

Oppskrift:

1. Fyll vann i en kopp (vi brukte 64 grader)

2. Sug opp 15-20 ml varmt vann i sprøyten

3. Hold fingeren foran åpningen på sprøyten

4. Trekk stempelet ut, da synker lufttrykket inni sprøyten. Se nøye på vannet inni sprøyten, det begynner å koke!

Vannets kokepunkt er avhengig av lufttrykket. I et normalt lufttrykk (1.013 bar), ved havflaten er vannets kokepunkt 100 grader celcius.

Lufttrykket avtar med høyden, slik at på Galdhøpiggen er vannets kokepunkt ca. 92 grader, på Mount Everest ca. 73 grader.

Vi vil vise hvordan du kan få vann til å koke ved enda lavere temperatur, faktisk helt ned til nærmere 40 grader.

Om artikkelen:

Artikkelen og videoen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS