universitetet i stavanger

Julekalender luke 23: Vi blåser på en magisk ball!

Vi leker med trykk.

Daniel Bernoulli (1700-1782), sveitsisk matematiker og fysiker, var den første som innførte begrepet hydrodynamikk og forklarte hva som skjer ved trykkforandringer, både i væsker og gasser.

Til hans ære, er mange slike fysikk-eksperimenter oppkalt etter ham.

I prinsippet dreier eksperimentene seg om forandringer i trykket.

Du trenger:

Bordtennisball

Plasttrakt

Sugerør.

Hva skjer:

Klipp av en bit av sugerøret og tre det på trakten.

Legg bordtennisballen oppi trakten, la den peke oppover mot taket. Før du trekker pusten og blåser, spør publikum om de tror du greier å blåse den opp i taket.

Blås alt du orker, mens trakten er rettet oppover.

Ballen blir liggende i trakten, mens den roterer rundt.

Gjenta det samme med trakten og ballen oppi pekende nedover, hold ballen på plass med fingeren inntil du starter å blåse.

Ta vekk fingeren mens du blåser. Ballen blir hengende i trakten!

Grunnen til at ballen ikke blir blåst ut, hverken oppover eller nedover, er at når du blåser dannes det et mindre lufttrykk lokalt i trakten, slik at lufttrykket i rommet vil holde ballen på plass.

Det samme prinsippet gjelder for både væsker og gasser, dette kan du demonstrere på mange forskjellige måter. Alt til ære for Daniel Bernoulli.

Om artikkelen:

Julekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS