universitetet i stavanger

Julekalender luke 21:
Røykbombe laget av bordtennisball

Bordtennisballer brenner veldig, veldig godt!

Bordtennisballer er laget av såkalt ABS-plast (acrylnitrile butadiene styrene), og er veldig brennbare. Opprinnelig ble de laget nitrocellulose, som også er veldig brennbart.

For å lage en slags røykbombe trenger du:

Bordtennisball

Aluminiumsfolie

Blyant

Kniv

Lighter

Metallklype

Hva skjer:

Stikk et hull i bordtennisballen med en kniv. Stikk inn en blyant i hullet. Dekk bordtennisballen og blyanten med aluminiumsfolie, men la litt av blyanten stikke ut av folien.

Trekk deretter ut blyanten slik at folien er som et rør som stikker ut fra bordtennisballen. Hold den tildekkede bordtennisballen i en metallklype og varm opp ballen med en lighter.

Da ser du en hvit røyk som kommer ut av røret. Ikke varm for mye, slik at ballen tar fyr og brenner kraftig. Poenget er å få en langsom forbrenning med lite oksygen tilstede, da har du en røykbombe!

Vær forsiktig!

Om artikkelen:

Julekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS