Synes du også denne lodne reven er søt?

Folk hadde kanskje rev som kjæledyr for tusenvis av år siden

Forskere har gravd opp 4.000 år gamle graver der mennesker og rever er begravet sammen.

Har du hatt lyst på å ha en rev som kjæledyr? Tenkt at siden den er så søt, må den jo like kos og et varmt hus å bo i?

Du er nok ikke alene om det.

De siste årene har arkeologer funnet ting som tyder på at revene for flere tusen år siden kanskje var så tamme at de har vært folk sine kjæledyr.

Revene var nok ikke like kosete som hundene og kattene vi er vant til i dag, men de har i alle fall bodd rundt husene til folk.

Hvordan vet de det?

For å finne ut mer om fortiden, graver arkeologene opp ting fra bakken. Da finner de for eksempel rester av hus, benrester fra mennesker eller verktøy.

Denne gangen har arkeologene funnet en gravplass i Spania som er rundt 4.000 år gammel. Der har de gravd opp og analysert skjelettene som lå der.

Da så de at rever og mennesker ble gravlagt på samme plass. Aurora Grandal-d'Anglade sier til nettavisen Gizmodo at det var et imponerende funn, fordi rundt disse gravplassene pleide det bare å ligge tamme dyr.

En rødrev i Oslo som kanskje skal i søppelkassen for å finne mat.

Spiste likt som mennesker

Ved hjelp av ulike undersøkelser kan forskerne også se hva slags mat de som er begravet har spist de siste årene de levde.

Da forskerne gjorde disse undersøkelsene på revene sine skjeletter, kunne de se at revene spiste nesten den samme maten som menneskene.

De kunne også se at revene hadde helt likt kosthold som hundene som var begravet der.

– Rever spiser det meste

Den amerikanske biologen Kat Black har studert rever som bor rundt mennesker og sier at rever er gode til å tilpasse seg.

– De kan spise det meste. De spiser gjerne fra søppelkasser, jakter på mus eller spiser hundefôr hvis det er tilgjengelig, sier Black til Gizmodo.

Vi kan lett irritere oss over revene

– For oss mennesker kan det noen ganger være litt irriterende at revene oppholder seg i nærheten, fordi de kan lete etter mat i søpla vår. Da roter de veldig mye, sier Black.

Hun sier at siden vi nå i dag kan irritere oss over revenes rot, så må nok menneskene som hadde revene rundt seg også ha irritert seg over dem.

Kilde:

Gatta, Maria. Did humans domesticate foxes? Gizmodo, 08.10.2022

Powered by Labrador CMS