En stor elefantflokk er i ferd med å krysse en bred elv med rødbrunt vann.
Er alle med? Det er lett å forstå at elefanter kan ha bruk for å rope på hverandre av og til!

Elefanter har egne navn på hverandre

Forskerne trodde mennesker var de eneste som kunne gjøre dette.

Tenk så praktisk det er med navn!

Du kan for eksempel rope noe til vennen din ute i skolegården, uten at alle de andre tror du snakker til dem. Og du kan finne ut om søsteren din er i andre etasje, uten å gå opp for å se.

Men navn er også temmelig avansert. Det betyr jo at du må lære at en tilfeldig kombinasjon av lyder faktisk hører til en bestemt person.

Vi mennesker har evnen til slik læring, helt fra vi er små. Men hva med dyr?

Forskerne har ikke visst om noen andre dyr som gjør dette.

Helt til nå.

Rumlende elefanter

Forskeren Michael Pardo og kollegaene hans har undersøkt elefantlyder. De har brukt opptak av flere hundre rumlende rop fra en flokk ville elefanter i Afrika. Flokken bestod av hunnelefanter og barna deres.

Dyra i en slik flokk bruker ofte rumlelyder for å gi signaler til hverandre. De bruker noen rumlelyder for å få kontakt med andre i flokken, når de er langt unna eller de ikke kan se hverandre. Når elefanter møter hverandre, hilser de med en annen type rumling.

Dessuten rumler voksne elefanter når de dier eller trøster en unge.

Men da forskerne undersøkte lydene med avanserte maskinlærings-programmer, oppdaget de noe ganske utrolig.

Reagerte på navnet sitt

Elefantene hadde bestemte rumlelyder for hverandre – omtrent som navn!

Forskerne testet dette ved å spille opptak av ropelyder for elefantene. En elefant kunne for eksempel få høre opptak av en annen elefant som ropte navnet dens. Eller en elefant som ropte et annet navn.

Her ble det tydelig forskjell.

Når en elefant hørte navnet sitt, ropte den ofte flere ganger tilbake. Noen ganger gikk den mot høyttaleren for å undersøke.

Men når de hørte andre navn, var de mye mindre interessert.

Nærbilde av tre voksne elefanter og to unger tett sammen.
Forskerne oppdaget at elefantene brukte navn oftere når de ropte på hverandre enn når de hilste på hverandre. Det er ikke så rart. Men en ting var litt overraskende: Når en voksen diet eller trøstet en unge, rumlet de ofte navnet på ungen. Kanskje gjør de det for at ungen skal lære navnet?

Andre dyr etterligner lyder

Kanskje har vi funnet en annen art som bruker navn, slik som oss?

Det finnes undersøkelser som viser at delfiner og noen papegøyer også kan bruke spesielle lyder for å rope på venner. Men da lager de ikke egne navn. I stedet etterligner de lyden som vennen pleier å lage.

Det gjorde ikke elefantene. De brukte i stedet en spesiell kombinasjon av lyder, slik vi mennesker gjør i våre navn.

Ikke felles navn

Men det var likevel en viktig forskjell mellom mennesker og elefanter.

Hos oss mennesker, får hver person ett navn, for eksempel Mia eller Lukas. Dette navnet bruker både bestemor, tante og læreren.

Slik var det ikke hos elefantene. Hver elefant hadde sine egne navn for de andre i flokken. Som om bestemor skulle kalle deg Mia, mens tante sa Karin og læreren brukte Karoline.

Forskerne vet ikke hvorfor det er slik. Kanskje er det lettere for elefanten å finne på et eget navn enn å lære seg å si et felles navn?

Kilder:

Michael A. Pardo er forsker ved Colorado State University i USA.

Han og samarbeidspartnerne har skrevet om resultatene sine i en artikkel som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Ecology & Evolution.

 

Powered by Labrador CMS