Dette dyret sover minst av alle
Tidligere hadde elefanten verdensrekorden i minst søvn, men nå har forskere oppdaget hvor lite sjøelefanten sover.
Sjøelefanten er den største av alle selene. Den veier mer enn en stor bil og trenger mye mat. Mesteparten av året lever disse sjøpattedyrene i havet der de fanger og spiser fisk og blekksprut.
I havoverflaten lurer haier og spekkhoggere, som jakter på sjøelefantene.
Derfor holder sjøelefanten seg nede i havet. Den er oppe og puster bare et par minutter av gangen før den igjen tar et langt dykk nedover.
Så når får den sove?
Fikk hette på seg
Forskere fra USA festet en vanntett hette med elektroder på sjøelefanter mens de var i land. Slik fikk de målt aktiviteten i hjernen til dyrene når de var ute på havet.
Dette er samme metode som forskere bruker til å måle søvnen til mennesker.
Andre instrumenter i hetten målte hvor sjøelefanten beveget seg i havet.
Målingene viste at sjøelefanten bare sover to timer i døgnet. Men de sover ikke de to timene i strekk.
De tar lange dykk ned i havet. Ofte tar det en halvtimes tid å nå havbunnen, og i løpet av dykket tar sjøelefantene seg en lur på ti minutter.
Noen ganger ligger de også helt stille på havbunnen og sover.
Slår elefant-rekorden
Sjøelefantene sover desto mer fra desember til mars. Da flytter de inn på en strand og parer seg. Der sover de masse, opptil ti timer i døgnet.
Forskerne bak den nye studien mener at sjøelefanten har slått rekorden til elefanten, som tidligere var kjent for å sove minst.
Elefanter sover fire til seks timer i døgnet i fangenskap, men de ville elefantene sover mye mindre.
Elefanten spiser bare planter. Den er et digert dyr som trenger mye mat. Det betyr at den må bruke nesten hele dagen på å finne grøntfôret den trenger. Det gir lite tid til søvn. Dessuten beveger elefantene seg over store områder for å unngå rovdyr.
Elefantene i flokken sover på skift og bare i to timer av gangen. De står og sover, men hver tredje eller fjerde dag legger de seg ned for å sove.
Dyr må sove
Sjiraffen må også spise enorme mengder planter og være på vakt overfor løver, leoparder, hyener, ville hunder og krokodiller. Derfor er det både farlig og lite tid til å legge seg ned for en lang natts søvn. Den sover et par timer om natten, oftest stående lent opp mot et tre. I tillegg tar den fem minutters lurer gjennom dagen.
Også husdyrene sover lite. Hester, sauer, kyr og geiter sover mellom tre og fem timer i døgnet.
Dyr må sove. Forskere mener at søvn er nødvendig av flere grunner. Når vi sover, får hjernen og kroppen nødvendig hvile. Søvnen renser også hjernen for avfallsstoffer og gjør at vi kan bearbeide erfaringer og minner.
Alle dyr sover, men de sover på mange måter.
Småsover gjennom dagen
Mange fugler kan sove i lufta. Det er nødvendig når flyturen er lang. De skrur av halve hjernen, lukker ett øye, sover noen sekunder eller minutter mens de flyr videre.
Haier og ender kan sove med ett eller to øyne åpne.
Maur tar seg mange blunder i løpet av et døgn. Ildmaurene sover mer enn 250 ganger i døgnet, men bare et minutt av gangen. Til sammen blir det fem timers søvn i døgnet. De legger seg på tak eller vegger i tua, for å få sove i fred.
Mens noen dyr sover i korte strekk, sover andre mer som oss mennesker - i timesvis av gangen. Men ikke alltid om natten.
Sover lengst
Løver og andre rovdyr er våkne om natten da de jakter på spisende eller sovende planteetere. Dagen blir brukt til å sove. Løvene sover opptil 20 timer i døgnet. Har de nettopp spist et stort måltid sjiraff, hender det at de sover et helt døgn.
Det er andre dyr som sover mye, men av andre grunner enn å jakte.
Koalabjørnen sover 20 timer i døgnet. De er også vegetarianere, men der andre planteetere bruker hele dagen på å få i seg nok næring, har koalaene et annet system. Når de sover, går fordøyelsen på sakte fart og de får ut mer næring av bladene de har spist.
Hamstere sover lenge, av en annen grunn. De graver seg ned og sover om dagen, slik at ingen rovdyr kan finne dem. Når det blir mørkt, drar de ut for å finne mat. Ekorn sover på samme måte.
Sover i et halvt år
Brunbjørner sover kanskje aller lengst. Før trodde folk at bjørnen lå helt stille i tung dvale, men de sover egentlig en vintersøvn, som de kan våkne fra om de blir forstyrret.
Bjørnen senker hjerterytmen og temperaturen i kroppen og tærer på alt den spiste om sommeren og høsten. Etter fem-seks måneder våkner den, klar for en ny sommer.