Det å sove godt har mye å si for helsa di, og for evnen din til å konsentrere deg. Du er også snillere og mer generøs når du har sovet godt.

Du er mindre sjenerøs når du er trøtt

Dårlig søvn er ikke bare et problem for helsa. Det går også ut over de rundt deg.

Det å sove for lite mange netter på rad er ikke bra for helsa di. Du kan blant annet bli mer glemsk hvis du sover dårlig, viser forsøk på dyr.

Folk som sover veldig lite, må også konsentrere seg veldig for å ikke gjøre feil. Det kan være skummelt hvis du kjører bil og ikke klarer å konsentrere deg ordentlig, for eksempel.

Du blir ikke bare glemsk og surrete av å sove dårlig. Trøtte folk er også mindre sjenerøse og hjelpsomme mot de rundt seg, viser ny forskning.

Det å sove godt og lenge er viktig for det sosiale livet ditt, ifølge forskerne. Uten søvn er du ikke like snill og sjenerøs som du vanligvis er, sier de.

Hva sier hjernen?

Forskerne undersøkte hvordan dårlig søvn påvirker sjenerøsiteten din på tre forskjellige måter.

Den første var en studie på hva som skjer i hjernen når den ikke har fått sove. Her ble 24 friske personers hjerner undersøkt.

Første gangen de ble undersøkt var det etter å ha sovet åtte timer på natta. Den andre gangen de ble undersøkt var det etter en søvnløs natt.

Forskerne kunne da se at områdene i hjernen som jobber med empati og forståelse for andre var mindre aktive etter å ikke ha sovet.

Søvn-dagbok

I en andre delen av studien spurte forskeren 136 mennesker de hadde kontakt med over internettet om hvor godt de hadde sovet den forrige natten.

Deltagerne ble bedt om å holde en slags dagbok i fire dager, der de ble bedt om å skrive ned hvor lenge de hadde sovet og hvor mange ganger de hadde våknet opp i løpet av natten.

Forskerne spurte også deltagerne om hvor villige de var til å hjelpe fremmede.

– De som hadde sovet dårlig natten før, var også de som sa at de hadde mindre lyst til å hjelpe andre, sa Ben Simon, en av forskerne bak studien.

Veldedighet

Den siste delen av studien er litt annerledes. Her undersøkte forskerne 3 millioner veldedige donasjoner.

En veldedig donasjon er når du gir bort pengene dine til for eksempel Amnesty eller Røde Kors og ikke forventer å få noe tilbake. Folk gir gjerne penger fordi de er sjenerøse og vil hjelpe andre.

Det forskeren ønsket å finne ut av med å undersøke veldedigheten var å undersøke om byttet til sommertid har noe å si for sjenerøsiteten vår.

Sommertid og vintertid

Et par ganger i året stiller vi klokkene våre. På våren stiller vi klokkene våre en time frem. Da er det en natt der du får sove en time mindre. På vinteren, mot slutten av oktober, stiller vi den tilbake.

I USA kaller de det daylight saving fordi vi kan bruke sollyset på dagen og kvelden bedre.

Det høres jo lurt ut, men det betyr også at alle sover en time mindre enn de er vant med, om de legger seg og står opp til den tiden de er vant med.

Og forskerne fant at denne lille forstyrrelsen er nok til at sjenerøsiteten til folk faller.

I perioden rett etter at klokkene ble stilt ga folk 10 prosent mindre til veldedighet.

– Selv når vi går glipp av bare en time med søvn, er det sånn at folk er mindre snille og mindre motiverte til å hjelpe andre.

Hvor mye burde du egentlig sove?

Det er skrevet og snakket mye om hvor viktig det er å sove nok, men hvor mye er nok? Det kommer an på hvor gammel du er.

En gjeng med eksperter satt seg ned for noen år siden for å finne ut av dette.

Tenåringer i alderen 14 til 17 år burde sove 8 til 10 timer, ifølge ekspertene. Det er ikke anbefalt å sove mer eller mindre enn dette.

Småbarn på 1 til 2 år derimot burde sove hele 12 til 15 timer i døgnet. Bestemødre og bestefedre på over 65 burde trenger ikke å sove mer enn 7 til 8 timer.

Kilder:

Forskerne Ben Simon og Matthew Walker har gjort forskningen på søvn og sjenerøsitet, og publisert studien sin i PLOS biology.

De har også blitt intervjuet til en pressemelding.

Powered by Labrador CMS