Ulvunger ligner veldig på valper. Men kan de bli som hunder?

Blir ulven som en hund hvis den vokser opp blant mennesker?

Forskere har testet hva som skjedde hvis de oppdro ulvunger som hundevalper.

Hunder er fantastiske.

De er for eksempel utrolig gode på å forstå hva vi mennesker mener. Hvis vi vil vise hunden hvor den skal finne ballen sin, kan vi for eksempel peke på stedet den skal lete. Og så skjønner bikkja hintet.

Det kan jo virke veldig innlysende. Men egentlig er dette en utrolig avansert oppførsel. Selv ikke de smarteste apene skjønner meningen av peking.

Og det mest utrolige er at hundene ikke trenger å lære hva peking betyr. Selv små hundevalper bare skjønner poenget, helt av seg selv. Akkurat på samme måte som menneskebarn.

Hvordan kan det ha seg?

Vennlige ulver

Noen forskere tror at slike fantastiske egenskaper ligger i genene til hundene. Alt begynte en gang for mer enn 12 000 år siden.

Forskerne tenker at det kan ha skjedd omtrent slik:

Ganske vennlige ulver nærmet seg leirene der mennesker bodde. Der fikk de kanskje matrester.

Ulvene som var vennligst og hadde best evne til å forstå menneskene, klarte seg trolig best. Og ungene deres arvet disse egenskapene.

Skal man jakte sammen, er det en fordel å skjønne hverandre. Mannen peker, og hunden forstår hva han mener.

Hunden blir til

Gjennom mange generasjoner utviklet de vennlige ulvene seg til å bli en ny art:

Hunden – et dyr med helt spesielle evner til å forstå hva mennesker mener.

Men hvis det virkelig er slik, må jo det bety at en ulv ikke kan bli helt som en hund, selv om den vokser opp hos mennesker?

Det er dette forskeren Hannah Salmons og samarbeidspartnerne hennes i USA har testet ut i et stort forsøk.

Ulvunger hos mennesker

Det var med 37 ulvunger og 44 hundevalper i forsøket.

Fra de var bare ti dager gamle, var alle ulvungene sammen med mennesker i 12 eller 24 timer hver dag. Ulvungene sov sammen med folk de kjente og ble matet av dem.

Hundevalpene i forsøket var mindre sammen med mennesker. De ble oppdradd av mora, men var sammen med folk et par timer om dagen.

Da ulvungene og hundevalpene var mellom fem og 18 måneder, var de med på flere tester som forskerne hadde satt opp.

Hundene skjønte tegnene

Resultatene viste at det virkelig var forskjell på hunder og ulver.

I ett forsøk gjemte forskeren for eksempel en matbit i en av to boller. Så ga mennesket tegn til hvor maten var, ved å peke og stirre på den riktige bollen.

De fleste hundehvalpene gikk rett til den riktige bollen. Mange forstod tegnene fra mennesket på første forsøk. Men ulvungene bare gjettet vilt. De fikk ikke med seg tegnene fra mennesket.

I et annet forsøk var maten låst inne i en boks. Ulveungene forsøkte å få ut godbiten selv, mens hundevalpene ofte prøvde å få hjelp av forskeren.

I enda et forsøk kom en ukjent person inn. Da ble de fleste valpene interesserte og gikk bort til det fremmede mennesket. Ulvungene ble i stedet redde og forsøkte å gjemme seg.

Ulver kan likevel knytte seg til mennesker

Det kan altså virke som om hunder rett og slett blir født med en egen evne til å skjønne mennesker og samarbeide med dem, mener forskerne.

Men det betyr ikke nødvendigvis at ulver ikke kan bry seg om folk.

Ulver er jo flokkdyr. Andre undersøkelser tyder på at de knytter seg til mennesker de kjenner. En test viste for eksempel at ulver ble lei seg hvis et menneske de kjente, gikk fra dem.

Kilder:

Powered by Labrador CMS