Ingen av vaksinen mot koronaviruset som har kommet er lagd for barn. Det må forskes mer for å vite om også barn bør få vaksinen.

Hvorfor får ikke barn og unge vaksine mot koronaviruset?

Allerede i slutten av desember ble den første sprøyten med vaksine mot koronaviruset satt i Norge. Men det blir lenge før barn får tilbud om vaksinen. Om de i det hele tatt får det.

I disse dager får mange gamle som bor på sykehjem i Norge vaksinen som skal beskytte dem mot å få koronaviruset.

I løpet av de neste månedene vil de fleste som er over 65 år gamle bli vaksinert.

Det samme vil de som er over 18 år som har sykdommer som kan gjøre at de blir veldig syke av viruset.

Men de som er under 18 år, står ikke i noen kø for å få vaksinen.

Tester nå ut vaksiner for barn

Det er mange forskjellige legemiddelfirmaer som lager vaksine. Alle mener at vaksinen er ganske effektiv mot å bekjempe viruset.

Men ingen av vaksinene er godkjent for bruk hos ungdom under 16 eller 18 år.

Nå har de som lager legemidler begynt å forske på om vaksinen kan brukes på barn.

Er dette rettferdig?

Barn og unge blir jo også smittet av viruset og de kan smitte mange andre. Er det da ikke urettferdig at de ikke får vaksinen?

Vi har spurt Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet. Hun kan mye om barn og vaksiner.

– Når forskerne skal finne ut om en vaksine virker, starter de oftest med voksne. Særlig hvis det er vaksiner som skal brukes av mange aldersgrupper, forteller hun.

En av årsakene er at det er enklere for forskerne å studere voksne. Hvis barn skal være med i sånne studier krever det mer forarbeid.

Barnet må forstå

Begge foreldrene må skrive under på at de er enige om at barnet deres er med i utprøving av vaksiner.

I tillegg må barnet få informasjon slik at de kan forstå hva dette går ut på.

– Selv om foreldrene er enige i at barnet deres kan være med å teste ut en vaksine, er det ikke nok. Det er også veldig viktig at barnet selv er enig og forstår hva de er med på, sier Greve-Isdahl.

Mindre alvorlig for barn

En annen viktig grunn til at denne vaksinen ikke er testet ut på barn, er at koronaviruset har vist seg å være veldig lite alvorlig for barn.

De som har størst risiko for å bli alvorlig syke og dø av smitten, er gamle og syke.

– Hadde dette vært en veldig alvorlig sykdom for barn, ville de nok ha startet forskningen på vaksinen annerledes, mener hun.

Barn tåler mer

Immunforsvaret hos barn er generelt bedre til å håndtere nye virus enn hos voksne, forteller legen ved Folkehelseinstituttet. Det betyr at kroppen deres er flinkere til å kjempe mot koronaviruset.

Immunforsvaret hos barn er på topp i alderen 8–15 år.

Da har du levd såpass lenge at kroppen har blitt trent opp til å møte mange sykdommer, og fortsatt er like klar for å kjempe mot nye virus. Kroppen vet akkurat hvordan den skal reagerer på dem.

– Derfor ser vi at for noen vaksiner til barn i denne alderen er det ikke nødvendig med like mange doser med vaksine som for voksne, og likevel får man den samme beskyttende effekten.

Sjelden at vaksinen er farlig

Det er vanlig å få såkalte bivirkninger etter at man har fått en vaksine. Det kan svi litt etter stikket med sprøyta, du kan få verk i armen eller at du får litt feber, for eksempel.

Det er veldig sjelden at bivirkningene er farlig for deg. De alle fleste får bare en mild reaksjon. Det gjelder både barn og voksne, sier Greve-Isdahl.

Vil barn bli vaksinert mot korona?

Forskere i mange land diskuterer akkurat nå om barn bør vaksineres mot koronaviruset.

Flere forsker nå også på dette.

– Det er nok noen barn som kan ha høyere risiko for å bli alvorlig syk om de blir smittet. Disse bør vaksineres så snart man har testet ut vaksinen på barn og fått godkjent at den kan brukes på barn.

Men om alle barn skal få vaksine er ikke så sikkert, mener Greve-Isdahl.

– Det er litt tidlig å si. Vi må først se hvordan vaksinen virker når mange har blitt vaksinert. Vi vet fortsatt ikke om den beskytter så godt mot at viruset blir spredd mellom mennesker. Om den ikke gjør det, er det ikke så god grunn til å vaksinere alle. Da er det smartere å bare vaksinere de som har risiko for å bli alvorlig syk, sier hun.

Powered by Labrador CMS