Det er ufarlig å ha sånt hår og for de fleste går problemet over av seg selv når de blir tenåringer.

Har du helt vilt hår? Da har du kanskje et sjeldent syndrom

Håret til en ung gutt sto til alle kanter. En undersøkelse av genene viste at han har et sjeldent syndrom.

Gutten hadde alltid vært stolt av det krusete, viltre håret sitt.

Men foreldrene syntes det var rart at det ikke gikk an å børste eller gre det. Håret sto til alle kanter, uansett.

Han fikk time på en hudavdeling for å undersøkes.

Legene undersøkte et avklippet hårstrå i mikroskop. De tok også blodprøve av gutten for å undersøke genene hans.

Sjeldent hårsyndrom

Guttens hårstrå var annerledes enn normalt. Vanlige hårstrå er runde, som et veldig tynt sugerør. Men guttens hårstrå var trekantede.

Da legene analyserte genene hans, fant de ut at gutten hadde forandringer i ett spesielt gen. Dette genet bestemmer hvordan hårstrå blir laget.

Nå visste legene helt sikkert at den nordiske gutten hadde et syndrom som heter «ugreelig hår»-syndrom.

Et syndrom er ikke en sykdom. Men en samling av tegn og symptomer som er der samtidig. I dette tilfellet skyldtes det et gen som ikke var normalt.

Omtalt i barnebok

Det var i 1973 at en lege beskrev syndromet med bustete hår for første gang. Men den tyske barneboken «Busteper» omtalte tilstanden allerede for over 170 år siden.

Det er veldig sjelden at barn har sånt hår. I 2016 var det bare hundre personer som hadde fått påvist syndromet i hele verden.

Vanligvis oppstår det når barnet er noen få år. De fleste har blondt hår.

– Håret vokser på en måte som gjør at det vokser i bunter og står ut til alle kanter fra hodebunnen, sier Jakob Lillemoen Drivenes til ung.forskning.no.

Noen ganger kan ikke håret vokse langt heller.

– Det kan være flere som har syndromet, uten at de vet det ennå, sier lege Jakob Lillemoen Drivenes.

Kan være flere med syndromet

– Når det har stått om dette syndromet i mediene, har noen få foreldre tatt kontakt fordi de mistenker at barnet deres har dette, sier han og viser blant annet til en artikkel i Dagbladet.

Derfor kan det være flere som har syndromet, uten at de vet det ennå.

Legen jobber ved Sykehuset i Vestfold og har skrevet om denne gutten som nylig fikk vite hva som var i veien i Tidsskriftet for den norske legeforening.

Kan gå over av seg selv

Det er ufarlig å ha sånt hår. Noen av barna får det fordi begge foreldrene har overført forandringer i gener som til sammen gjør at de får sånt hår.

Andre barn kan plutselig få så bustete hår uten at det er noen grunn.

Noen barn har blitt bedre når de har fått tilskudd av et B-vitamin. Da har håret blitt mindre bustete og enklere å gre. Og håret kan begynne å vokse litt mer.

Men for de fleste går hårproblemet over av seg selv når de blir tenåringer. De vokser det av seg og får mer normalt hår.

– Vi tror at kroppen til slutt lager nye proteiner i stedet for de «ødelagte», som kan gjøre at problemet forsvinner, sier legen.

Kan ha andre problemer

Noen av disse barna som har ustyrlig hår, har det som heter Borks syndrom. Det kan føre til forandringer i øynene og manglende tenner. Noen kan også ha noen korte fingre.

– Før måtte man undersøke hårstrå i mikroskop for å si at barna har dette syndromet. Men nå er det vanligere å ta en blodprøve for å undersøke genene, for å se om de har spesielle forandringer, sier legen.

Kilde:

Jakob Lillemoen Drivenes har sammen med andre leger skrevet om ugreelig hår i Tidsskrift for den norske legeforening.

Powered by Labrador CMS