Spanske snabelsko fra 1400-tallet..
Spanske snabelsko fra 1400-tallet..

Motesko ga vonde tær for 600 år siden

Spisse snabelsko ble mote over hele Europa i middelalderen. Det kan forskerne se på gamle skjeletter.

- Man må lide for skjønnheten, sier folk. Mens de presser seg inn i altfor trange bukser, eller snubler rundt på syltynne stiletthæler.

Men nå viser ny forskning at mennesker har brukt vond mote i hundrevis av år.

Engelske forskere har nemlig undersøkt 177 skjeletter fra middelalderen. Disse menneskene hadde levd på forskjellige tidspunkter. Noen så tidlig som år 1000 og noen så sent som på 1600-tallet.

Da forskerne undersøkte skjelettenes tær, la de merke til noe spesielt.

Plutselig flere skjeve tær

Noen få av menneskene som hadde levd før 1400, hadde skjev stortå. Det betyr at stortåen er vridd innover mot lilletåen i stedet for å stå rett framover.

Men forskerne fant mange flere skjeve stortær på skjelettene av mennesker som levde etter 1400. Nå hadde plutselig nesten en firedel av skjelettene slike skjeve tær.

Hva hadde skjedd?

Er det noen skjeve tær her? Her ser du noen av skjelettene forskerne undersøkte. Disse ligger på en gammel kirkegård i Cambridge i England.
Er det noen skjeve tær her? Her ser du noen av skjelettene forskerne undersøkte. Disse ligger på en gammel kirkegård i Cambridge i England.

Snabelsko

Forskerne tror det henger sammen med skomoten.

På 1400-tallet ble det nemlig veldig moderne med snabelsko. Det er sko med flate hæler og en lang spiss tupp.

Gammel, skjev tå.
Gammel, skjev tå.

I dag er nettopp trange, spisse sko en av de viktigste årsakene til at mennesker får skjev stortå. Disse skoene klemmer jo tærne sammen i en spiss!

De engelske forskerne tror rett og slett at snabelskoene kan ha hatt samme virkning på middelalder-tær.

Spisse sko i byen

Forskerne fant dessuten noe annet som får dem til å tro at det var skoene som hadde skylda:

Jo rikere de døde hadde vært, jo større var sjansen for at stortærne var skjeve. Og skjeletter fra gravsteder i byen hadde oftere skjeve tær enn skjeletter gravlagt på landet.

Det var antagelig nettopp rike menn og damer i byen som oftest spradet rundt i spisse sko.

Men noe tyder på at de jålete byborgerne måtte lide dobbelt for skjønnheten.

Flere skader med skjeve tær

Forskerne oppdaget en merkelig sammenheng:

Skjelettene med skjeve tær, hadde også oftere andre skader på skjelettet. Typisk slike skader som man får når man ramler. Kanskje var det vanskeligere å holde balansen med skjeve tær?

Eller kanskje snublet de rett og slett i sine egne spisse sko?

Skadelig mote

Snabelskoene er slett ikke den eneste moten som har vært vond eller skadelig. Her er noen eksempler fra historien:

  • På slutten av 1800-tallet var det populært for damer å ha veldig smal midje. De hadde på seg korsetter som kunne strammes slik at midjen ble klemt sammen. Noen strammet så mye at organene ble klemt og de nesten ikke fikk puste. (Bildet over er tatt i 1898, av Dupont.)
  • I Kina var det lenge på moten å ha helt umulig små føtter. For at føttene skulle bli små nok, ble de snørt hardt sammen slik at skjelettet til slutt ble krøllet sammen. Dette var kjempevondt, og de små føttene var vanskelige å gå på. Derfor ble fotbinding forbudt tidlig på 1900-tallet
  • Det har ofte vært på moten å ha blek hud. Det er over 2000 år siden folk begynte å sminke ansiktene med hvitt pudder. Et pudder som ga spesielt hvit og glatt hud, var blyhvitt. Det var et pulver lagd av stoffet bly, som er veldig giftig. Det gikk ikke så bra. De som brukte sminken, fikk flekkete og syk hud. Og så måtte de bruken enda mer blyhvitt for å dekke over!

Kilder:

  • Forskningen ble gjort av Jenna M. Dittmar og kollegaene hennes. Dittmar er forsker ved University of Cambridge i England.
  • Forskerne har skrevet om funnene sine i en artikkel som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet International Journal of Paleopathology.
  • University of Cambridge har også skrevet en pressemelding om funnene.
  • BBC Culture: Fashion victims
  • Artikkel på forskning.no: Antikk kosmetikk:
Powered by Labrador CMS