Når sjimpanser går sammen pleier de å gå med samme fot og arm samtidig, akkurat slik vi gjør!

Sjimpanser hermer etter hverandre når de går

Skotske forskere har funnet ut at sjimpanser begynner å gå likt når de går sammen, akkurat som vi mennesker gjør.

Når du går med vennene dine hjem fra skolen, så har du kanskje lagt merke til at dere plutselig setter samme fot i bakken samtidig.

Skotske forskere har funnet ut at sjimpanser gjør akkurat det samme, uten å tenke over det.

Fra tidligere vet forskere at sjimpanser kan jobbe sammen for å nå mål, for eksempel som å dra sammen i en snor for å få mat eller planlegge krig sammen.

Å dra i en snor eller angripe en annen sjimpanseflokk krever at sjimpansene blir enige om at de skal gjøre det sammen. Mens å gå likt gjør sjimpansene uten at de tenker over det.

Sjimpansene som forskerne har forsket på, bor i et reservat i Zambia. Forskerne så på sjimpansene mens de gikk alene og sammen med andre.

Vår nærmeste slektning

Sjimpansene er menneskenes nærmeste slektning, og mer enn 99 prosent av genene våre er de samme. Derfor kan det å herme etter hverandre når vi går, være noe både mennesker og sjimpanser har arvet fra forfedrene våre, ifølge forskerne.

Forskerne studerte både hann- og hunnsjimpanser i alle aldre. Noen av sjimpansene var i familie, og noen var ikke.

Når sjimpansene gikk sammen, var det i nesten fire av fem tilfeller under et halvt sekund før de satte samme fot i bakken og begynte å gå likt.

Det er også gjort studier på at sjimpanser kan bli venner med gorillaer og leker med dem på samme måte som mennesker leker sammen. Det kan du lese mer om her.

Kilder:

Pressemelding fra University of St. Andrews: Chimpanzees synchronise their steps just like humans

Studien Inter-individual coordination in walking chimpanzees fra tidsskriftet Current Biology.

Powered by Labrador CMS