Hva er coronaviruset?
Avisene er fulle av nyheter om coronaviruset. Men hva er egentlig et coronavirus? Og hvor farlig er det?
Du tror det kanskje ikke, men mange av oss har faktisk vært smittet av ulike typer coronavirus før. Ofte er det nemlig slike virus som lager forkjølelse.
Det finnes en hel masse forskjellige typer. De smitter når mennesker tar på hverandre, eller ved at vi tar på de samme tingene.
Smitten kan også komme igjennom dråper i lufta. Hvis et menneske med forkjølelse hoster, slynges det ut ørsmå dråper med virus inni. Hvis et annet menneske puster inn slike dråper, kan han eller hun bli smittet.
I mange tilfeller er det ikke så farlig å få et coronavirus. Men det finnes typer som kan gi alvorlig sykdom. Og det er altså et slikt virus som nylig ble oppdaget.
Hvor kom viruset fra?
Forskerne tror det nye coronaviruset kom fra et dyr.
Det hender at virussykdommer smitter over fra dyr til mennesker. Ekspertene tror dette skjedde i den kinesiske byen Wuhan, på et marked der levende dyr ble slaktet.
I dag vet vi at rundt 7000 mennesker i Kina er blitt smittet. Men det kan hende det i virkeligheten er mange flere. Mange som får viruset, blir ikke særlig syke. Da går de heller ikke til legen, og ingen får vite at de hadde viruset.
Hva skjer hvis du blir smittet?
Noen opplever bare viruset som en ganske vanlig forkjølelse eller sår hals. Men noen kan bli skikkelig syke.
De kan få høy feber, hoste og vanskeligheter med å puste. For noen blir det veldig alvorlig.
Til nå har 170 mennesker dødd av det nye coronaviruset. Dette betyr at hvis 100 mennesker får viruset, vil i gjennomsnitt to eller tre dø.
Men viruset er ikke like farlig for alle.
Nesten alle de som har dødd, har vært gamle mennesker som også hadde andre alvorlige sykdommer. Da er kroppen og immunforsvaret kanskje ikke sterke nok til å tåle sykdommen.
Unge, friske kropper vil derimot takle sykdommen bedre. Så hvis 100 unge, friske mennesker blir smittet, ville mest sannsynlig ingen dø.
Slik er det faktisk med helt vanlig influensa også. Influensaviruset er mindre farlig enn det nye coronaviruset, men likevel dør rundt 1000 gamle, syke mennesker av influensa i Norge hvert år.
Kommer viruset hit?
Det er så klart umulig å si om viruset kommer til Norge. Men det går an å si litt om hva landene i verden gjør for at det ikke skal skje.
Skal man hindre at smitte sprer seg mye, er det viktig at folk reiser lite. Myndighetene i Kina har stoppet nesten all trafikken inn og ut av Wuhan og noen andre byer.
Mennesker som skal reise ut fra Kina blir sjekket. Hvis de har tegn til å være smittet, får de ikke gå på flyet.
Likevel har noen smittede reist til andre land. Også til Europa. Det er oppdaget noen få mennesker med det nye coronaviruset i Frankrike, Tyskland og Finland. Det er fortsatt nesten ikke noe å bry seg om. Men vi kan ikke være sikker på at smitten aldri kommer til Norge.
Hva skjer dersom viruset sprer seg masse?
Dersom noen får det nye coronaviruset i Norge, har Folkehelseinstituttet en plan. Både for hvordan sykehusene skal ta vare på de som er syke, og hvordan vi skal hindre at flere blir smittet.
Samtidig jobber forskere flere steder i verden med å undersøke viruset. Nylig klarte australske forskere å dyrke viruset i laboratoriet. Det betyr at vi kan studere det, og finne ut hvilke medisiner som kan virke mot viruset.
Andre forskere har begynt arbeidet med å lage en vaksine. Men det tar nok minst et år før en slik vaksine kan være klar til bruk.
Hva kan du selv gjøre for å hindre smitte?
Coronavirus er temmelig smittsomt. Likevel er det mye vi kan gjøre for å stoppe smitten. Og det fine er at disse rådene ikke bare virker mot coronavirus. De hindrer også både forkjølelse, influensa og omgangssyke!
- Vask hendene ofte! Bruk såpe og vann, og gni hendene i minst 20 sekunder. Hvis du ikke har mulighet til å vaske hendene, kan du bruke håndsprit.
- Ikke ta deg selv i øynene, nesen eller munnen med uvaskede fingre.
- Host og nys i albuen, eller i et papirlommetørkle som du kaster etterpå.
- Hold deg hjemme om du er syk.