Før trodde folk at demoner kunne gi oss mareritt og sykdommer. Denne tegningen ble lagd av J.P. Simon i 1810. (Illustrasjon: Wikimedia Commons)

Kan overtro ha beskyttet menneskene mot sykdom?

Før i tida trodde folk at ånder og demoner gjorde folk syke. Nå mener noen forskere at slik overtro kan ha vært med på å holde folk friske.

Publisert

I gamle dager trodde folk mye rart. For eksempel at bonden måtte sette ut julegrøt til fjøsnissen. Hvis ikke kunne nissen bli forbanna og lage trøbbel i fjøset.

Mye slik overtro handlet om sykdom.

Hvis et spedbarn var veldig sykt eller hadde skader på kroppen, trodde folk det var en bytting. Byttingen var egentlig barnet til underjordiske vesener. Folk trodde de underjordiske rett og slett hadde stjålet menneskebarnet og lagt sin egen unge i senga i stedet.

Ånder og demoner = sykdom

Mange mennesker i verden trodde at farlige smittsomme sykdommer kom fra ånder og demoner. Disse onde kreftene hadde kommet seg inn i kroppen til de syke, mente folk.

Da var det best å passe seg. For åndene kunne også hoppe over til mennesker som var i nærheten.

Alt dette var så klart bare overtro. Likevel tror altså noen forskere at overtroen kan ha vært nyttig i gamle dager.

Forskeren Brock Bastian og kollegaene hans mener at troen på onde ånder kan ha fått folk til å oppføre seg på en smartere måte.

Holdt seg unna syke

Overtroen fikk antagelig folk til å holde seg unna mennesker som var syke eller oppførte seg rart. Kanskje var folk også mer forsiktig når de møtte fremmede.

I dag skjønner vi hvorfor det kan ha vært lurt:

For da beskyttet folk seg samtidig mot i komme i kontakt med farlige virus og bakterier, selv om menneskene på det tidspunktet ikke ante at slike smittestoffer fantes.

Men hva slags beviser har vi for at overtroen faktisk virket slik?

Overtro på forskjellige steder i verden

Forskerne har undersøkt saken ved å sammenligne overtro fra ulike steder i verden.

På noen av disse stedene fantes det flere farlige smittsomme sykdommer enn andre. Der ville det være ekstra viktig for folk å beskytte seg mot sykdommene. Da skulle man tro at det var spesielt mye overtro på disse stedene.

Og det var akkurat dette forskerne fant.

Mye sykdom = mye overtro

Folk fra områder hvor det var mye smittsom sykdom, var mer overtroiske enn folk fra steder med mindre sykdom.

Dette er ikke et sikkert bevis på at overtro beskyttet mot sykdom. Men det er et tegn på at det kan være slik.

Det er uansett en ganske morsom tanke: Tenk at virus og bakterier faktisk kan ha vært med på å forme hva vi mennesker tror på!

Kilder:

Powered by Labrador CMS