Søvnparalyse kan være skummelt, men forskere sier det ikke er farlig
SPØR EN FORSKER: Noen føler de mister kontrollen over sin egen kropp når de sover, men søvnforskere sier at det ikke er farlig.
Har du sovet i sengen din og plutselig våknet om natten og følt at du ikke klarer å bevege deg? Du kjenner kanskje også at det trykker i brystet, som om noen presser deg ned i sengen.
Samtidig har du en følelse av at noen stirrer på deg eller er i rommet sammen med deg. Det du kan ha opplevd da, er søvnparalyse. Søvnforskere sier at dette er ufarlig, selv om det kan føles ubehagelig og skremmende.
– Nei, det er ikke farlig, men kan oppleves veldig skremmende – iallfall de første gangene man opplever det. Man føler jo at kroppen er helt lammet og man klarer ikke å snakke, sier Bjørn Bjorvatn, søvnforsker og professor ved Universitetet i Bergen, til ung.forskning.no.
– Søvnparalyse betyr at man våkner opp fra søvn
Søvnparalyser henger sammen med det som kalles for REM-søvn, men hva er det?
– Når vi sover, går vi inn og ut av ulike søvnstadier. REM-søvn er et slikt søvnstadium, som kjennetegnes av at hjernen er ganske «våken», mens muskulaturen er på sitt mest avslappede nivå. Det er særlig i dette søvnstadiet at mange av våre drømmer oppstår, sier Bjorvatn.
Så hva skjer når noen opplever en søvnparalyse?
– Søvnparalyse betyr at du våkner opp fra søvn, mens muskulaturen fremdeles er veldig avslappet og paralysert. Man kan forklare dette med at noe av det som kjennetegner REM-søvn vedvarer inn i våken tilstand.
– For mange er dette veldig skremmende, fordi du føler deg lammet og lurer på om du har fått et hjerneslag, sier Bjorvatn.
Søvnforskeren sier også at søvnparalyser ofte varer bare noen sekunder, men kan også vare noen minutter.
Derfor får noen søvnparalyser
Ståle Pallesen er også søvnforsker og professor ved Universitetet i Bergen. Han sier til ung.forskning.no at søvnparalyse kan skje både når du sovner og når du våkner.
De som har opplevd det, kan lure på hva som er årsakene til at det skjer. Pallesen sier at mangel på søvn, stress, å sove på ryggen og noen medisiner kan stå bak.
Du kan se ting som ikke er der
Under en søvnparalyse kan du få en følelse av at noen er sammen med deg i rommet eller stirrer intenst på deg. Noen kan også få en følelse av å bli presset ned i sengen av noe tungt.
Pallesen
forklarer at det kan henge sammen med det som kalles for «søvnrelaterte hallusinasjoner».
Hallusinasjoner er når du hører, ser eller opplever noe som ikke er der.
Pallesen sier at forskerne ofte skiller mellom tre typer søvn-hallusinasjoner. Den første kalles for intruder, og det er når vi får en følelse av at noen er i samme rom som oss. Den andre typen kalles for incumbus, og det er når vi får en følelse av press på brystet. Det er som om noe eller noen sitter og trykker på brystet vårt. Den siste typen kalles for vestibulær-motoris», og det er når vi føler at vi flyter rundt i rommet.
Vær uthvilt og unngå å sove på ryggen
Når en søvnparalyse skjer, kan noen bli veldig redde og føle at de mister kontrollen over sin egen kropp fordi de ikke kan røre seg. Men Bjorvatn anbefaler å verken stresse eller prøve å bevege seg.
– Det beste er antakelig å bare ligge stille og si til seg selv at dette går raskt over, sier han.
Søvnforskerne forteller oss at det finnes medisiner mot søvnparalyse, men at det ikke er grunn til å bruke dem hvis det bare skjer en sjelden gang. Pallesen sier at det å være uthvilt og å unngå å sove på ryggen kan hjelpe.