Her ser du astroiden Kleopatra og de to månene dens.

Hundebein-asteroide kan være en haug av grus

Endelig har forskerne fått en nærmere titt på den merkelige asteroiden med to måner.

Det er faktisk 20 år siden forskere oppdaget denne rare asteroiden, som suser rundt i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter.

Den ligner på et slikt kjøttbein som hunder i tegneserier gnager på!

Dette gjorde at asteroiden fikk kallenavnet hundebeinet, selv om det egentlige navnet dens er Kleopatra.

I 2008 oppdaget astronomene at det himmelske beinet til og med har to små måner.

Men asteroiden ligger veldig langt unna – hele 200 millioner kilometer. Observasjonene av den har derfor vært for uklare å vise hva den er lagd av.

Men nå har forskere fått nye bilder fra et veldig skarpt teleskop som heter European Southern Observatory’s Very Large Telescope.

Bevegelsene forteller

De nye bildene viser Kleopatra fra alle kanter. De viser hvordan asteroiden snurrer rundt og hvordan de to månene sirkler rundt den.

Kleopatra snurrer rundt, og dermed kunne teleskopet ta bilder av den fra mange vinkler.

Det er veldig nyttig.

Forskerne kan nemlig bruke disse bevegelsene til å regne ut hvor tung asteroiden er. Dermed kan de også si noe om hva den er lagd av.

Haug av grus

Resultatene viser at hundebein-asteroiden er lettere enn forskerne hadde trodd. Det betyr antagelig at den er ganske porøs – altså at den er hullete. Forskerne tror kanskje hele Kleopatra bare er en diger haug med grus.

Det kan i så fall kanskje forklare hvordan de to små månene ble skapt.

De nye bildene viser at asteroiden spinner rundt så fort at det er like før den faller fra hverandre. Da skal det ikke mye til for at litt av grusen blir slengt ut fra overflata.

Forskerne tror det er nettopp slik grus som har samlet seg og blitt til to måner.

Hundebein-asteroiden er 270 kilometer lang. Her ser du hvor langt det er, sammenlignet med Nord-Italia. I virkeligheten er asteroiden så klart veldig mye lengre borte. Den suser rundt i asteroidebeltet som ligger mellom Mars og Jupiter.

Kilder:

  • Mange forskere fra flere land har vært med på å studere bildene av Kleopatra. De har nå skrevet om funnene sine i to artikler som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Astronomy & Astrophysics. De finner du her og her.
  • European Southern Observatory (ESO) har også skrevet en pressmelding om funnene.
Powered by Labrador CMS