Curiosity på Mars-overflaten, dekket av Mars-støv. Dette bildet er fra 2015.
Curiosity på Mars-overflaten, dekket av Mars-støv. Dette bildet er fra 2015.

Curiosity har vært på Mars i nesten ni år. Hvor langt har den kjørt?

Det rullende laboratoriet har utforsket Mars i lang tid. Men det går ikke så fort.

Når vi setter oss i bilen for å dra på langtur, kjører gjerne bilen i 80 kilometer i timen - kanskje opp mot 110 kilometer i timen på noen veier i Norge.

Hvis dere skal kjøre fra Oslo til Kristiansand, er det en tur på rundt 320 kilometer. Den turen tar kanskje fire-fem timer - en lang biltur, men dere er framme i løpet av en ettermiddag.

På Mars er det noe helt annet. Curiosity er på størrelse med en bil og den har hjul, men ellers er det ikke mye som ligner. Den kalles en rover.

Ganske kort kjøretur for oss

I februar i 2021 landet Perseverance-roveren på Mars. Den ligner på Curiosity, men den skal gjøre helt andre ting.

Siden Curiosity landet på Mars i august 2012, har den kjørt nesten 25 kilometer, ifølge NASA. Det er omtrent like langt som en solid fjelltur på beina, som er fullt mulig å gå på en litt slitsom dag.

Den hvite linjen viser hele reisen til Curiosity siden den startet. Nå klatrer den opp siden av Mount Sharp, et 5,5 km høyt fjell på Mars.
Den hvite linjen viser hele reisen til Curiosity siden den startet. Nå klatrer den opp siden av Mount Sharp, et 5,5 km høyt fjell på Mars.

Mellom Oslo og Kristiansand er det fine, rette og flate veier som bilene kan suse over. Det finnes ikke på Mars. Roveren har måttet kjøre over spisse steiner og i bratte skråninger på en helt annen planet.

Hjulene til Curiosity viste seg å ikke å tåle den steinete overflaten, og det ble raskt hull i flere av hjulene. Men roveren har klart seg likevel.

Et av hjulene, som viser skadene som skjedde. NASA klarte å jobbe seg rundt problemet, og roveren kunne fortsette.
Et av hjulene, som viser skadene som skjedde. NASA klarte å jobbe seg rundt problemet, og roveren kunne fortsette.

Og menneskene som sitter og fjernstyrer roveren på jorden må være helt sikre på at den kan komme trygt fram. Hvis Curiosity for eksempel hadde veltet, ville ikke forskerne på jorden kunne gjort noe særlig med det.

Da må de ta det rolig og forsiktig, og roveren har også stoppet mange steder for å gjøre undersøkelser.

Derfor er den ikke bygget for fart. Curiosity har brukt disse årene på å undersøke forskjellige steder på Mars, og lett etter bevis for at det har vært rennende vann der en gang for lenge siden, som du kan lese mer om på forskning.no

Over 3000 Mars-dager

Men hvor lenge har egentlig Curiosity vært på Mars? Vi teller i år og dager, men dette er år og dager her på Jorda.

Ett år for oss er tiden det tar for jorden å ta en full runde rundt solen. Det tar 365 jord-dager. Mars ligger lenger fra solen enn jorden, så turen rundt solen tar dermed lengre tid. I jord-dager tar Mars-året 687 dager.

Men dager på Mars er også annerledes. En dag er tiden jordkloden bruker på å snurre en gang rundt seg selv, og det tar 24 timer.

Dette kan variere mye mellom forskjellige planeter, og for eksempel Venus spinner veldig sakte. En Venus-dag er det samme som 243 dager på jorden.

En Mars-dag er noe helt annet, og den er nesten lik som en dag på jorden. En dag på Mars kalles en «Sol», for å ikke blande sammen Mars- og jord-dager. En «Sol» er det samme som litt over 24 timer 39 minutter her på jorden.

NASA kan fortelle at Curiosity har vært godt over 3000 «Sol» på Mars siden den landet, og den har nok strøm til å kanskje kunne fortsette i noen år framover.

Powered by Labrador CMS