Slik ser den internasjonale romstasjonen ut nå. Akkurat dette bildet er fra 2021. Den består av flere forskjellige deler som forskjellige land har ansvaret for.

Romstasjonen skal brenne opp. Nå vet vi hvem som skal gjøre det

Når den internasjonale romstasjonen er ferdig med livet, skal den brenne opp i atmosfæren.

Den internasjonale romstasjonen er stor og gammel. De første delene ble skutt opp i november 1998, for nesten 26 år siden. 

Siden den gang har romstasjonen blitt større og mer avansert. Det har bodd astronauter der fast siden år 2000, og noen har bodd der i nesten to år. Det var astronauten Peggy White i 2016 og 2017. 

Den er omtrent like lang som en fotballbane, og det kan være syv mennesker der samtidig.  

Men den er altså gammel. Den amerikanske romfart-organisasjonen NASA sier at den er veldig dyr og holde i gang. Mye av selve strukturen kan ikke lenger oppgraderes eller vedlikeholdes, ifølge NPR.

Det legges nå planer for hva som skal skje når den er for gammel. Da skal romstasjonen dø. 

Romstasjonen drives av flere forskjellige land sammen. NASA har nå bestemt hvem som skal bygge romskipet som skal avslutte historien om romstasjonen. 

Brenner opp 

Romstasjonen går høyt over hodene våre, men ikke så høyt. Selv om romstasjonen er ute i rommet, er det fortsatt bittelitt luft rundt romstasjonen. 

Denne luften er nok til å bremse ned romstasjonen. Derfor trenger den en dytt en gang i blant for å komme seg høyere opp.

Dette bildet, tatt fra romstasjonen, viser det glødende sporet av romfergen på vei ned gjennom atmosfæren. Romskipet var laget for å takle denne ekstreme varmen.

Hvis stasjonen ikke dyttes, vil den synke dypere ned i atmosfæren. Og til slutt vil den miste så mye fart at den går for dypt. Når romstasjonen går gjennom for tykk luft, blir det veldig varmt, fordi romstasjonen går veldig, veldig fort. 

Romstasjonen går i bane rundt jorden med en fart på mer enn 27.000 kilometer i timen. Det er mye, mye raskere enn en kule som kommer ut av et gevær.  

Når noe som går så fort blir bremset ned av lufta rundt jorden - da brenner den rett og slett opp. 

Og det er planen når romstasjonen skal dø også. Men det må skje på en så trygg og kontrollert måte som mulig. 

SpaceX

Det er SpaceX som har fått jobben med å bygge romskipet av NASA. Det er verdt mye penger, og kontrakten er på over 840 millioner dollar, ifølge NASA.

De skal bygge et helt spesielt romskip som skal altså skal dytte romstasjonen ut av banen sin.

SpaceX-romskipet Starship testes i juni 2024. Dette romskipet skal blant annet danne basen til en ny månelander, en annen kontrakt SpaceX har vunnet.

Dette trengs fordi de må være så sikre som mulig på at ingen deler vil falle ned over steder der det også bor folk, hvis ikke alt brenner opp. 

NASA sier at de skal ta over romskipet når det faktisk er ferdig bygget. Det er NASA som kommer til å stå for selve jobben når romskipet er klart.

Landene som samarbeider om romstasjonen har blitt enige om at den skal drives fram til 2030, unntatt Russland. De er med fram til midten av 2028, ifølge NASA. 

Så selve avslutningen kan skje i 2030.

Powered by Labrador CMS