President Trump snakker ofte til journalister om korona-situasjonen i USA. Han forteller om vaksine, smittevern, behandling og antall syke og døde. Men amerikanerne stoler ikke på presidentens informasjon, viser en ny studie.
President Trump snakker ofte til journalister om korona-situasjonen i USA. Han forteller om vaksine, smittevern, behandling og antall syke og døde. Men amerikanerne stoler ikke på presidentens informasjon, viser en ny studie.

Når Donald Trump gir informasjon om korona, stoler ikke amerikanere på ham. Selv ikke de som mener at han gjør en god jobb som president

Det virker mot sin hensikt at presidenten i USA informerer folket sitt.

Da korona-viruset kom i mars, fikk ledere i alle land en viktig oppgave. Folk måtte få beskjed! Vi måtte få god og tydelig informasjon om sykdommen vi får av viruset: covid-19. Og vi måtte vite hvordan vi ikke skal bli smittet.

Dermed begynte helseministre, statsministre og presidenter å informere folk gjennom TV, radio, internett og post. Det skjedde også i USA.

I mars fikk amerikanerne et postkort fra Donald Trump. Der sto det at folk burde holde avstand til hverandre, bruke ansiktsmaske og vaske hendene ofte.

Noen forskere så postkortet fra Trump. Det fikk dem til å spørre: er det viktig hvem som gir informasjon om korona? Hører folk bedre etter når det er presidenten som informerer?

Mange meninger om Trump

Amerikanerne er veldig uenige om Donald Trump er en god president. Mange mener at han gjør en bra jobb som landets øverste leder. Men enda flere er misfornøyd med Trump. Og mange mener at han har taklet korona-krisen dårlig.

USA er blant landene med flest dødsfall på grunn av viruset, og de har ikke klart å få smitten under kontroll.

Forskerne gjorde et eksperiment.

Hvem tror de på?

De hentet inn 1000 amerikanere. Så lagde forskerne flere meldinger om korona. Meldingene hadde ulike avsendere - de kom fra forskjellige ledere, sentre og myndigheter.

For eksempel ble deltakerne fortalt at den ene meldingen var fra president Trump, en annen kom fra et senter for smittekontroll, en tredje var fra et lokalt helsesenter, en fjerde var anonym og hadde ingen avsender.

Så sjekket forskerne hvilke av meldingene deltakerne stolte på.

Stoler ikke på Trump

Resultatet var at meldingene virket dårligere når deltakerne trodde at Trump sto bak. De trodde mindre på korona-informasjonen når den kom fra presidenten.

Amerikanerne trodde mer på informasjonen fra alle andre avsendere.

En av meldingene hadde ikke noen avsender, altså kunne deltakerne ikke vite hvem som hadde skrevet informasjonen. Også denne anonyme meldingen trodde de mer på enn informasjonen som kom fra Trump.

De som stoler på Trump

Deltakerne ble spurt om de stolte på Donald Trump, sånn helt utenom korona.

Så sjekket forskerne om de som har tillit til presidenten, tror på meldinger fra ham.

Det gjør de ikke.

Selv om de mener at Trump gjør en god jobb, så er informasjonen hans om korona mindre troverdig enn informasjonen fra alle andre kilder.

Folk må stole på korona-informasjonen

Det er viktig folk tror på informasjon om smitte og sykdom fra myndighetene.

I korona-krisen må folk gjøre store endringer på hvordan de er sammen med andre mennesker og hvordan de oppfører seg, skriver forskerne. For at folk skal følge informasjonen de får om smittevern, må avsenderen være troverdig.

Når folk ser at det er president Trump som står bak informasjon om korona, så svekker det budskapet, det virker mot sin hensikt, skriver forskerne.

Det er et problem, fordi det nettopp ofte er Trump som gir informasjon om korona til det amerikanske folket.

Yngre folk stoler minst på Trump

En annen studie viser at yngre folk har mindre tillit til president Donald Trump enn folk som er eldre.

Bare en fjerdedel sa at de ville stemme på Trump, mens halvparten vil stemme på kandidaten fra det demokratiske partiet. Resten visste ikke hva de ville stemme.

Det er særlig Trumps politikk på innvandring og våpen de yngre folka ikke liker.

I november er det presidentvalg i USA. Da blir det avgjort om Trump får fortsette som president i USA.

Kilder:

Study: COVID-19 messaging less effective when tied to Trump, pressemelding fra University of Connecticut, USA / EurekAlert

Poll: Majority of millennials do not like Trump, Twitter, University of Massachusetts Lowell / EurekAlert

Powered by Labrador CMS