UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Den nye metoden har blitt testet på mark, mus og rotter. Nå har den også blitt testet på bavianer i Australia.

Bavianer har spist sjokolade som kan bli medisin for mennesker

Hvis du har diabetes så syns du kanskje det er dumt å måtte ta sprøyte hver dag? Ville det vært bedre å spise medisinen som en sjokolade? Det kan snart bli virkelighet, sier forskere.

Publisert

Hvert år får omtrent 450 norske barn og ungdommer diabetes type 1. De må ta en medisin som heter insulin. Da må de stikke seg med en sprøyte eller bruke en pumpe som sprøyter insulin inn i kroppen.

Nå kan kanskje disse barna snart få slippe å stikke seg selv.

Forskere har nemlig funnet en ny måte å gi kroppen insulin på. Det er ved å ta en slags pille eller enda bedre: å spise det som en sjokoladebit!

Om artikkelen:

Artikkelen er laget av UiT Norges arktiske universitet. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Testet på bavianer

Den nye metoden har blitt testet på mark, mus og rotter. Nå har den også blitt testet på bavianer i Australia.

– Vi putter bitte små sølvbiter med insulin inn i en sukkerfri sjokolade og gir den til bavianene. De liker det, sier forsker Peter McCourt.

20 bavianer har vært med å teste sjokoladen. Når de fikk denne medisinen, så ble blodsukkeret lavere.

Bavianene lever et godt liv med et stort uteområde, og de har et godt forhold til dyrepasserne sine, ifølge McCourt.

– De får premie for å ta blodprøve, så de bare stikker armen ut med en gang, forteller professoren.

Bavianene er friske, normale bavianer. Men medisinen har også blitt testet på mus og rotter som faktisk har diabetes. Det fungerte også bra.

Det som gjenstår nå er å teste medisinen på mennesker.

Klar til bruk om 2-3 år

Professor Peter McCourt er en av forskerne bak den nye medisinen. Han forteller at de skal teste den på mennesker i 2025.

Det skal gjøres i samarbeid med leger.

Men aller først må medisinen bli en trygg, med like mye insulin i hver pille eller sjokolade.

– Etter at friske personer har testet sølvbitene, så vet vi at det er trygt for mennesker. Men det er veldig sannsynlig at det er trygt, fordi det var trygt for bavianer, sier forskeren.

Bavianer har nemlig veldig like gener som mennesker.

Forskerne håper at den nye medisinen kan være klar for bruk for alle om to eller tre år.

Rett til leveren

Inni pillen eller sjokoladebiten finnes det bitte små sølvbiter som kalles nanopartikler. Disse sølvbitene er så små at du ikke kan se dem i et vanlig mikroskop.

– Dette er en bedre måte å gi insulin på fordi sølvbitene leverer medisinen rett til leveren. Det er nemlig der medisinen tas i bruk, sier Peter.

Han har funnet ut dette, sammen med forskere fra Australia.

Han forklarer at når vi tar insulin med sprøyte, så blir insulinet spredd til hele kroppen. Det er ikke så bra for kroppen

Pakker inn sølvet

Det fins mange medisiner vi kan ta ved å spise dem. Problemet med insulin har vært at det blir ødelagt i magen før det kommer fram til leveren der det skal gjøre jobben sin.

Derfor har forskerne nå funnet en måte å pakke inn insulinet i små sølvbiter slik at medisinen er beskyttet til den kommer dit den skal.

Sølvet som insulinet er pakket inn i, åpnes bare når blodsukkeret er høyt. Da blir insulinet sluppet fri og kan virke.

Høyt og lavt blodsukker

– Når blodsukkeret er høyt slippes insulinet raskt i leveren. Og når blodsukkeret er lavt, så slippes ikke noe insulin, sier Nicholas Hunt.

Han er en av forskerne fra Australia.

Han forklarer at dette er veldig fint for de med diabetes, fordi det da er mindre sjanse for at de får altfor lavt blodsukker. Dette ligner mer på sånn det fungerer hos friske mennesker.

De som har diabetes, får høyt blodsukker når de spiser ting med karbohydrater, som for eksempel brød og pasta. Da trenger de insulin for å gjøre blodsukkeret lavere.

Men det er også viktig at blodsukkeret ikke blir for lavt. Da kan man nemlig bli veldig syk, og da må man få i seg sukker.

Kilde:

Forskningen på sjokoladen som bavianene spiste er publisert i et forskningstidsskrift som heter Nature Nanotechnology.

Powered by Labrador CMS