Norske gutter på rundt 15 år spiser ikke så veldig sunt.

Norske jenter og gutter er ikke så veldig sunne

Forskere har spurt norske barn og ungdommer om hvor ofte de spiser frukt, grønnsaker og godteri og hvor ofte de er aktive. Svarene gjør dem litt urolige.

Frukt og grønt er bra for helsa vår. De styrker kroppen og gjør det lettere å holde seg frisk.

Godteri består av store mengder sukker og lite stoffer som kroppen vår trenger.

Men en ny undersøkelse som er gjort blant norske barn og ungdommer, viser at over halvparten ikke spiser frukt eller grønnsaker hver dag.

Har blitt litt mer usunne

De som er 11 år, spiser sunnere enn de som er 15 år.

Men sammenliknet med hva de gjorde for fire år siden spiser de nå mindre frukt og mer godteri.

Dette viser en undersøkelse hvor forskerne har spurt barn og unge de samme spørsmål i mange land. Dette gjør de hvert fjerde år. Sånn kan de sammenlikne oss med de andre landene og se om ting endrer seg.

Norske gutter på 15 år drikker mest brus med sukker og spiser mest godteri av alle gutter i Norden på samme alder, viser det seg.

Dropper frokosten

Det er også flere ungdommer som dropper å spise frokost.

Jenter gjør det oftere enn gutter. Forskerne tror at jentene dropper å spise frokost fordi de vil slanke seg. Dette gjør forskerne bekymret.

– Det er uheldig å starte dagen uten et sunt og næringsrikt frokostmåltid. Det gir mer energi og sterkere konsentrasjon, sier Ellen Haug ved Universitetet i Bergen i en artikkel på forskning.no.

Hun er en av forskerne som har jobbet med den norske undersøkelsen.

Rundt halvparten av alle gutter og jenter i Norge og Norden sa at de spiste minst ett måltid med familien hver dag.

Færre er aktive

Det er anbefalt at barn og unge bør være fysisk aktive i minst 60 minutter hver dag. Minst fire ganger i uka bør de bli andpustne og svette.

Det var også et mindretall i alderen 11-15 år som var så fysisk aktive. Norske barn ser ut til å være mindre aktive enn barn i resten av Norden.

Forskerne er bekymret over utviklingen.

De ser at denne aldersgruppa har blitt mindre fysisk aktive de siste årene. Noe av årsaken er at det er for dårlig lagt opp til fysisk aktivitet på skolen og på fritiden, tror de.

Det har også blitt en sterk økning i bruk av skjerm de siste årene. Det kan også forklare at barn og unge sitter mer stille.

Kilde:

Ellen Haug mfl: Barn og unges helse og trivsel: Forekomst og sosial ulikhet i Norge og Norden. Hemil-rapport 2020, fra HEVAS-studie. Universitetet i Bergen.

Powered by Labrador CMS