8. desember: Me hever vatn ved hjelp av trykket frå gass!

JULEKALENDER: Bak luka finn du mye moro med bakepulver.

Du treng:

  • To tomme glas
  • Sugerøyr eller anna plastrøyr
  • Limpistol
  • Bakepulver
  • Hushaldingseddik

Kva skjer?

Bor eit hol i lokket på det eine syltetøyglaset, bor deretter to hol i lokket på det andre syltetøyglaset slik at sugerøyra passar. Pass på at det er tett rundt kanten av hola ved hjelp av limpistolen.

Bland saman bakepulver og eddiksyre i glaset med eitt hol i lokket. Skru lokket på. I det andre glaset har du litt vatn (gjerne med litt konditorfarge for effekt!). Før sugerøyret som står fritt opp i lufta ned i vatnet. Nå vil gassen som vert danna auke trykket slik at vatnet i det andre glaset vert pressa oppover i sugerøyret.

Bakepulver og eddiksyre vert omgjort til vatn, natriumion og karbondioksid. Det er karbondioksidgassen som dannar trykk, og dermed presser vatnet opp og ut av sugerøyret.

Om forsøka:

Dette er eit forsøk som berre kan gjerast i laboratoriet. Eksperiment må alltid følgje sikkerheitsreglene som gjeld for laboratorie-forsøk.

Det er Inge Christ og Magne Sydnes som gjer forsøka. Inge er avdelingsleiar ved Skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger og Magne er professor i kjemi.

Inge og Magne gjer eit nytt forsøk kvar dag i desember.
Inge og Magne gjer eit nytt forsøk kvar dag i desember.

Hei leser!

Hei leser!

Jeg er redaktør av UNG.forskning.no.

Hos oss jobber vi under det som heter Redaktørplakaten. Det betyr at vi følger medias regler og det er redaktøren som bestemmer hva som blir publisert.

På UNG.forskning.no finner du for det meste artikler og videoer som er laget av journalistene i forskning.no. Sakene er det vi kaller redaksjonelt uavhengige. Det betyr at vi jobber kildekritisk og bare for dere som er lesere – og ikke for forskere og andre som bestemmer.

Vi har også en annen type saker, som den saken du har lest nå. Den er laget og betalt av en av eierne våre, som er universiteter, høgskoler og andre som driver som med forskning. Disse sakene er ikke uavhengige, men viser fram god og viktig forskning. Vi merker sakene fra eierne med denne faktaboksen og der hvor det står hvem som har skrevet artikkelen.

Lurer du på ting om redaktøransvar og hvordan vi jobber, bare ta kontakt - [email protected]

Hilsen Nina Kristiansen

Powered by Labrador CMS