17. desember: Brennande rakett

JULEKALENDER: Sjå ei flaske bli til ein rakett i luke 17.

mUtstyr:

  • Ei tom 1,5 liters-flaske.
  • Litt fiskesnøre
  • Sugerøyr
  • Limband

Kva skjer:

Me festa fiskesnøret mellom to punkt i rommet, slik at snøret vart hengande horisontalt. Så knytte me fast den eine enden, etter at den blei tredd innpå et sugerøyr. Den tomme flaska festa me til sugerøyret med limband. Til slutt spruta me inn ei brennbar væske i flaska. Me brukte lightergass, og venta til alt var fordampa. Så tente me på gassen med ei lunte. Gassen tok fyr med eit lite smell, og flaska fauk av garde som ein rakett!

Ein kan bruke mange forskjellige brennbare væsker, som hårlakk, lightergass eller alkohol.

Om forsøka:

Dette er eit forsøk som berre kan gjerast i laboratoriet. Eksperiment må alltid følgje sikkerheitsreglene som gjeld for laboratorie-forsøk.

Det er Inge Christ og Magne Sydnes som gjer forsøka. Inge er avdelingsleiar ved Skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger og Magne er professor i kjemi.

Ikkje gjer dette utan at det er vaksne til stades!
Ikkje gjer dette utan at det er vaksne til stades!

Hei leser!

Hei leser!

Jeg er redaktør av UNG.forskning.no.

Hos oss jobber vi under det som heter Redaktørplakaten. Det betyr at vi følger medias regler og det er redaktøren som bestemmer hva som blir publisert.

På UNG.forskning.no finner du for det meste artikler og videoer som er laget av journalistene i forskning.no. Sakene er det vi kaller redaksjonelt uavhengige. Det betyr at vi jobber kildekritisk og bare for dere som er lesere – og ikke for forskere og andre som bestemmer.

Vi har også en annen type saker, som den saken du har lest nå. Den er laget og betalt av en av eierne våre, som er universiteter, høgskoler og andre som driver som med forskning. Disse sakene er ikke uavhengige, men viser fram god og viktig forskning. Vi merker sakene fra eierne med denne faktaboksen og der hvor det står hvem som har skrevet artikkelen.

Lurer du på ting om redaktøransvar og hvordan vi jobber, bare ta kontakt - [email protected]

Hilsen Nina Kristiansen

Powered by Labrador CMS