JULEKALENDER:

9. desember: Kjemikerne lager ildfluer av teposer

Hvordan går det an? Se eksperimentet her i luke 9.

Forskerne brukte:

Noen teposer

Fyrstikker

Dette skjer:

Magne og Inge klipper over teposene og tømmer ut teen. Da har de bare papirposen igjen. De åpner posen, slik at den blir som en tom papirsylinder.

De setter posen opp slik at den står av seg selv. De plasserer posene på rekke bortover og tenner på alle så raskt som mulig. Posene brenner ned, og plutselig letter de fra benken, som små ildfluer eller bittesmå varmluftballonger!

Egentlig er det små askeflak som svever av gårde. De slukker straks de letter. Når teposene brenner varmer de opp lufta over dem. Når de er brent nesten helt ned, er de såpass lette at de begynner å sveve oppover!

Det er veldig viktig å først teste at teposene letter. Det må gjøres ute. Det er nemlig flere typer teposer som ikke svever. De henger fast i underlaget. Hvis det skjer, kan det bli brann.

——————————————-

Dette er et forsker-forsøk. Ikke prøv det uten en voksen! Eksperimenter må alltid følge sikkerhets-regler som gjelder for forsøk i laboratorium.

Om julekalenderen

Det er Inge Christ og og Magne Sydnes som gjør forsøkene i julekalenderen. Julekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger og UNG.forskning.no fått lov til å vise den på våre sider.

Inge Christ er avdelingsleder ved Skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger og Magne Sydnes forsker på kjemi.

Powered by Labrador CMS