I Botanisk hage i Oslo finner du et høyteknologisk hotell.

Men det er ikke for deg og meg. Hvem tror du er den første gjesten på Tøyen Bee & Bee?

Hvem sjekker inn på insektshotell?

En ny gjest har ankommet hotellet.

Publisert

Tøyen Bee & Bee er et høyteknologisk insektshotell og har livestream fra de ulike hotellrommene 24 timer i døgnet.

Ikke bare er hotellet utstyrt med kameraer, men du kan også følge med på temperatur, lys og luftfuktighet. 

Hvem ble første gjest?

Et insektshotell er et sted der bier og veps kan legge egg og larvene kan utvikle seg.

– Et insektshotell brukes av mange ulike typer insekter. De viktigste gjestene er forskjellige arter av veps som legger reir i hulrommene i hotellet, sier insektforsker Hallvard Elven ved Naturhistorisk museum i Oslo.

Hallvard Elven sjekker ut om hotellet har fått noen gjester. Insektshotellet har rør og hull i ulike størrelser og i ulike materialer for at mange insektarter skal like det.

Elven har vært med på å bygge Tøyen Bee & Bee og følger spent med hver dag på hva som rører seg innenfor hotellets mange vegger.

– Disse vepsene samler mat i nærområdet rundt hotellet og frakter den til hotellet for å lage matpakker til larvene.

Men det er ikke bare veps som bor i hotellet. Der bor det nemlig også noen tyver. Det er parasittene.

– Der det finnes mat, vil det alltid finnes arter som er ute etter å stjele maten, eller å spise eieren av maten.

– Og så finnes det mange insekter som oppsøker hotellet på høsten for å bruke det som overvintringsplass.

Tøyen Bee & Bee sto ferdig i mai, men har hatt få gjester gjennom sommeren.

Men i august dukket første gjest opp. Hun har fått navnet Luselise.

Barna til Luselise

Luselise er en bladlusgraveveps og jobber nesten døgnet rundt.

Luselise jobber med å innrede hullet hun har valgt. Hun tar med bladlus inn i hullet sitt og lager celler.

– En celle er et lite kammer hvor en vepselarve skal vokse opp og bli en voksen veps. Hotellgjestene innreder slike kamre til ungene sine, sier Elven.

Her ser du at Luselise har med seg en bladlus inn på hotellet.

Bladlusene som Luselisa tar med inn i hullet, blir brukt som mat. Så klekker Luselise et egg og tetter igjen hullet.

– Egget klekker og blir en liten larve som lever inne i cellen og spiser seg stor og mett på matpakken som mor har puttet inn der.

– Så forpupper den seg i cellen og neste år klekker den og blir til en voksen veps som gnager seg vei ut av cellen og flyr av gårde for å starte egne reirhull.

Flue i hi

Men Luselise er ikke lenger den eneste gjesten på Tøyen Bee & Bee.

I ett annet rom er det en flue som har slått seg til ro for vinteren.

– Flua som ligger i Smutthullet, har nok lagt seg til for vinteren, forteller Elven.

Her kan du se flua som har lagt seg for å sove.

Elven er ikke helt sikker på hva slags flue det er, men mest sannsynlig er det en loftsflue.

– De pleier ofte å overvintre i insektshoteller.

– Den ligger nok ikke helt i dyp dvale ennå, men den har på sett og vis slått av motoren for å spare energi. Når vinteren kommer, vil den gå i skikkelig vinterdvale.

Hotellet ditt trenger ikke å være like stort som Tøyen Bee & Bee. Her er et eksempel på et som er litt mindre.

Hvordan kan du bygge et insektshotell?

Insektshoteller kan være spesielt viktig i byer.

I byen er det nemlig ikke så mange naturlige steder der insektene trives.

Insekter trives nemlig i død ved og i gamle hule trær.

Du trenger ikke så mye for å lage et hotell for småkrypene.

Du trenger noe du kan bore hull i, som trestokker eller noen gamle mursteiner. Mellom trestokkene og mursteinene kan du legge strå og kongler.

Men du bør ikke male hotellet. Dette kan gjøre insektene skeptiske.

Det er også viktig at du har et tak som ikke slipper inn noe vann.

I denne saken på forskning.no kan du lese mer om hvordan du lager et godt insektshotell.

Powered by Labrador CMS