Hvorfor har vi så stor hjerne?
Vi mennesker har en veldig stor hjerne sammenliknet med andre pattedyr. Forskere har lenge diskutert hvorfor. Nå tror de at de kanskje har funnet svaret.
Det er tungt for kroppen vår å bære på en så stor hjerne som vi har.
Hjernen vår trenger også massevis av energi for å fungere. Andre pattedyr med små hjerner trenger ikke like mye.
Vi mennesker skiller oss ut.
Vi går rundt med en hjerne som er nesten seks ganger større enn de fleste andre pattedyrene som er omtrent så store som oss.
Det er altså mange ulemper med en så stor hjerne. Så hvorfor ble vi slik?
Svaret finnes i fortida
Forskere har lenge prøvd å finne svar på akkurat dette spørsmålet. Da må de gå langt tilbake i fortida og se på hva menneskene trengte den store hjernen til den gangen.
For fortidsmennesket hadde samme tunge hjerne som oss.
Forskerne har vært enige om at den store hjernen vår har gjort det enklere for oss å overleve i tøffe tider i fortida.
Tre forklaringer
Noen forskere har ment at hjernen vår er så stor for at vi skal klare å få tak i mat og overleve i naturen. Folk måtte jakte på dyr. De måtte finne ut hvilke planter de kunne spise.
Andre forskere tror at den viktigste årsaken til den store hjernen, er at vi må være flinke til å samarbeide med andre mennesker. Samarbeid er viktig for å finne mat og jakte. Men vi må også være smarte for å bli venner med andre og for å finne ut om andre prøver å lure oss.
Den tredje forklaringen har vært at vi trenger den store hjernen for å kunne lære mye av hverandre. Vi er jo et pattedyr med mye kunnskap.
Hvilken forklaring er viktigst?
Alle tre forklaringene kan være riktige.
Men hvilken forklaring er viktigst? Er det jakten, samarbeidet med andre eller er det kunnskapen vi får?
For å finne ut av dette har noen forskere undersøkt mennesker og brukt datamaskiner til å regne ut hvor mye energi de bruker på å holde hjernen og kroppen i gang.
Sånn har noen forskere funnet ut at den store hjernen vår er veldig god å ha når vi vil finne mat i naturen. Den forklaringen er viktigst.
Ikke så gode jegere som løver
Da tenker du kanskje at en løve er flinkere til å jakte på andre dyr enn oss mennesker?
Men husk at løven bare jakter på noen få typer dyr. Den får veldig god hjelp av store muskler, høy hastighet og digre tenner.
Alt det må vi mennesker klare oss uten.
I stedet brukte vi redskaper i jakten som spyd, pil og bue. Og menneskene drev jakt på veldig forskjellige steder, som i Afrika og i Arktis. Og vi var veldig flinke til å finne mange ulike spiselige planter.
Den forklaringen som betyr nest mest, fant disse forskerne, er vårt behov for å være sosiale sammen med andre mennesker.
Vi mennesker er nemlig veldig flinke til å leve sammen. Kanskje er vi flinkere til dette enn mange andre pattedyr, og det gjør at det er lettere for oss å samarbeide om å finne mat.