Har du spist denne sjokoladekaka, er det sannsynlig at du husker hvor du var da du gjorde det.

Det er lettere å huske hvor du spiste en sjokoladekake enn en agurk

Jo mer fett og sukker maten inneholder, jo lettere husker du den.

Blir du glad når du går forbi en kafé hvor det dufter deilig av kanelboller og kaker?

Husker du veldig godt hvor nettopp denne kafeen er hen, når du kommer tilbake til den samme gata?

Det er det god grunn til, ifølge nederlandske forskere. De har gjort et forsøk som handler om mat og hukommelse.

Tomater og karameller

Forskerne ba 500 mennesker om å gå rundt i et rom der det var åtte forskjellige matstasjoner.

På stasjonene har de plassert ulike typer mat: eple, melon, peanøtter, sjokoladekake, potetgull, agurk, tomat og karameller.

Deltakerne fikk ikke beskjed om at de skulle huske hvor de forskjellige matvarene lå.

De skulle bare se, smake og lukte på maten.

Fikk et kart

Etterpå fikk de et kart. Så ble de bedt om å markere hvor på kartet de fant de forskjellige matvarene.

Forsøket viste noe spennende.

Alle deltakerne var nemlig mye flinkere til å huske hvor kakene, peanøttene og den maten med mest kalorier lå. Tomatene og agurkene glemte de lettere.

Viktig for oss å huske hvor kaloriene er

Vi mennesker og dyr har et indre kart i hjernen som hjelper oss å finne fram til steder og ting.

En av de viktigste tingene vi må huske, er hvor vi kan finne mat. Enten det er i skapet på kjøkkenet, ute på byen eller ute på savannen.

Forskerne tror at evnen til å finne mat som inneholder mye kalorier, er noe vi har fått med oss fra våre tidlige forfedre.

For de første menneskene var det svært viktig å huske hvor de kunne finne mat som ga dem mye energi. Da ble det lettere å overleve i naturen.

Gjelder det også i dag?

I dag er det ikke noe problem for de fleste av oss å finne mat.

Tvert imot. Det er heller litt for lett for oss å finne mat som inneholder mye energi.

Mat med mye energi var bra for forfedrene våre. De måtte jobbe hardt med kroppen og ble ikke kjørt rundt av busser og biler, sånn som oss.

I dag sitter vi mye i ro. Derfor trenger ikke kroppen vår så mye kalorier.

Mange sliter i dag med fedme og overvekt. En forklaring på det er at vi spiser for mye mat med mange kalorier og at vi er for lite aktive.

Er det rett og slett fordi vi husker bedre den kaloririke maten som gjør at vi ofte velger den? Dette har forskerne en mistanke om.

Kilde:

Lättare att minnas godsaker än grönsaker, artikkel på Forskning & Framsteg, oktober 2020.

Støtte til hjernen

Sammen med Hjernerådet har UNG.forskning.no fått støtte fra Stiftelsen Dam for å lage artikler og videoer om hjernen.

Les flere artikler her.

Powered by Labrador CMS