Stjerna skinte så sterkt i juni, ikke i desember.

Hvorfor feirer vi jul i desember, når Jesus ble født i mars?

I jula har vi den korteste dagen i året, da sola snur. Og det har blitt feiret i mange land veldig lenge.

Kristne over hele verden feirer fødselsdagen til Jesus i desember.

Men Jesus ble ikke født i desember, fortalte forsker Agnes Tothne Mihálykó fra Universitetet i Oslo i et intervju på forskning.no i fjor.

Det står ikke noe i Bibelen om når Jesus ble født. Faktisk står det veldig lite om barndommen hans i det hele tatt.

Derfor må forskere gå til andre kilder for å finne informasjon.

Den første datoen som er nevnt fant forskerne i en tekst skrevet av en biskop mer enn 200 år etter at Jesus levde. Og der står det han ble født 28. mars, forteller Mihálykó.

Andre forskere mener det kan ha vært i september.

Gjeterne sov ikke ute i desember

Det står ikke skrevet noe sted Jesus ble født i september, men det står andre ting som tyder på at Jesus ble født på høsten.

En av tingene er at det står i Bibelen at gjetere passet på dyrene sine utendørs om natten da Jesus ble født. Det gjorde de ikke i kulda i desember, men fra mars til september.

En annen ting er at keiser Augustus sendte ut beskjed om at folk skulle registrere seg hos myndighetene. Det måtte de gjøre i de større byene. Det var derfor Maria og Josef var på reise da fødselen satte inn, ifølge Det nye testamentet. Historikere mener at en keiser ikke ville be folk om å legge ut på en reise midt på vinteren.

Stjerna skinte i juni

Og så er det Betlehem-stjerna, den som skinte så sterk.

Det må ha vært 17. juni i år 2, mener astronomer. De har regnet seg fram til at da sto planetene Venus og Jupiter slik at det ville lage et sterkt lys på himmelen. .

Men uansett om det var mars, juni eller september, hvorfor feirer vi jul i desember?

De feiret årets korteste dag

Agnes Tothne Mihálykó fra Universitetet i Oslo forteller at romerne allerede hadde en fest for de gamle gudene sine akkurat da. Den 25. desember er den korteste dagen i året og de feiret at sola ble født på ny.

De kristne ville kvitte seg med de gamle gudene og da var det lurt å legge en ny feiring til samme dagen.

Også i Norge har de feiret at sola snudde og at det skulle bli lysere dager. Da kristendommen kom hit til landet, fortsatte de feiringen, men nå med en ny grunn: at Jesus ble født.

Det er mange ting vi ikke vet om Jesus

Det er mange andre ting vi ikke vet om Jesus, men forskerne jobber med saken. I hvilket år ble han født, hvem var faren, hvor mange søsken hadde han, hvordan var barndommen hans?

Noen mener at Jesus er sønnen til Gud, andre mener at han slett ikke har eksistert. Andre mener at han har levd en gang, men at han var en helt vanlig mann.

Uansett feirer vi jul nå, enten det er av den ene eller andre grunnen.

Kilder:

Artikkelen Åtte ting du kanskje ikke visste om jul på forskning.no

Artikkelen Jesus hadde minst seks søsken på forskning.no

Om Jesus i Store norske leksikon

Powered by Labrador CMS