Hvis du ikke vil vaske gulv resten av helgen, bør du gjøre dette ute. (Video: Universitetet i Stavanger)

Slik lager du en geysir av lørdagsgodteri

Colaen ligger stille i flasken sin. Men får den besøk av mentos, klikker det for brusen.

Hvorfor i all verden går colaen i lufta?

Brus er ofte en hyggelig blanding av CO2, vann og smak. Men i dette eksperimentet kommer mentos-drops og forstyrrer selskapet.

Mentos-drops har nemlig massevis av bitte små groper på overflaten. Og det er disse som lurer CO2-boblene ut fra av colaen.

For gropene passer godt som fødesteder for brusens bobler. Boblene bare pøses ut, vokser og stiger, og på få sekunder har flaska blitt for liten.

Boblene må ut, og det skjer i vill fart. Hele skumsirkuset presses opp og ut gjennom nærmeste hull.

Og fordi Inge Christ har festet et trangere rør på flaska, spruter det ekstra høyt. Hvorfor? Som han sier i videoen: Trykket blir sterkere når brusen må gjennom et trangere rør.

Premie-forsøk!

Hvis du vil prøve forsøket, bør du få med deg en voksen. Det går an å teste forskjellige typer mentos og andre typer godteri.

Og kanskje er det ikke cola som gir høyest sprut?

Dette testet faktisk 3.- og 4. klasse ved Uvdal skole i Buskerud. Og forsøket sikret dem seieren i Nysgjerrigper-konkurransen 2015. Her kan du lese hva de fant ut.

Kilder:

snl.no, om karbondioksid

Newtoncamp

Eksperiment-serien

Universitetet i Stavanger har laget videoene i denne serien. Vi valgt ut noen av dem som vi får lov til å vise på UNG.forskning.no. Inge Christ er avdelingsleder på Institutt for kjemi, biovitenskap og miljøteknologi, ved Universitetet i Stavanger.

Powered by Labrador CMS