Ei utskytningsrampe. Me brukte ei rampe av koparrøyr, med bilventil og kuleventil til å opne for lufttrykket
Sykkelpumpe
Kva skjer:
Vi brukte litt tjukkare papir (160 gr) enn vanleg kopieringspapir (80 gr). Rull dette arket rundt elektrikarrøyret, slik at det glir lett langs røyret. Lim dette saman som eit røyr med limband. Brett den eine enden saman og lim att. Me la litt plastilin inni papirrøyret som vekt i tuppen. Klipp tre finnar, eller venger, som du limer fast heilt bak.
Plasser raketten på utskytningsrampa, og pump opp trykket inni røyret. Vi pumpa opp til cirka 7 bar. Opne ventilen så raskt som mogleg. Det raskaste er å sparke opp ventilen.
Rakettane gjekk utruleg høgt til vêrs, kanskje heile 30 - 40 meter.
Rekorden vår er 122 meter. Men då lagde me større rakettar og brukte veldig solid limband, pumpa opp eit trykk på 15 bar, og rekna ut høgda matematisk.
Om forsøka:
Dette er eit forsøk som berre kan gjerast i laboratoriet. Eksperiment må alltid følgje sikkerheitsreglene som gjeld for laboratorie-forsøk.
Det er Inge Christ og Magne Sydnes som gjer forsøka. Inge er avdelingsleiar ved Skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger og Magne er professor i kjemi.
Hei leser!
Jeg er redaktør av UNG.forskning.no.
Hos oss jobber vi under det som heter Redaktørplakaten. Det betyr at vi følger medias regler og det er redaktøren som bestemmer hva som blir publisert.
På UNG.forskning.no finner du for det meste artikler og videoer som er laget av journalistene i forskning.no. Sakene er det vi kaller redaksjonelt uavhengige. Det betyr at vi jobber kildekritisk og bare for dere som er lesere – og ikke for forskere og andre som bestemmer.
Vi har også en annen type saker, som den saken du har lest nå. Den er laget og betalt av en av eierne våre, som er universiteter, høgskoler og andre som driver som med forskning. Disse sakene er ikke uavhengige, men viser fram god og viktig forskning. Vi merker sakene fra eierne med denne faktaboksen og der hvor det står hvem som har skrevet artikkelen.
Lurer du på ting om redaktøransvar og hvordan vi jobber, bare ta kontakt - nina@forskning.no