Julekalender luke 18:
Forskjell på vanlig brus og lettbrus?

I denne episoden prøver vi å finne ut om det er forskjell på brusboksar med og utan sukker når du legg dei i vatn.

Her kan du se videoen på YouTube.

Hele julekalenderen finner du her.

Du trenger:

- Et kar med vann

- Diverse brusbokser, både lettbrus og brus med sukker

Hva skjer:

Lettbrus vil flyte på toppen av vannet, mens brus med sukker vil synke til bunnen. Lettbrus inneholder søtningsmiddel istedenfor sukker for å gjøre smaken søt. Et søtningsmiddel som ofte er brukt i brus er aspartam (E951). Den kjemiske oppbygningen og strukturen til aspartam gjør at aspartam har en lavere massetetthet enn sukker.

Massetetthet er et mål for hvor mye masse per volum et stoff har. Det betyr at i samme volum vil et stoff med lavere massetetthet ha mindre masse enn et stoff med høyere massetetthet. Massetetthet med på å bestemme hva som flyter og hva som synker. Derfor kan massetetthet brukes til å finne ut av hva noe er laget av.

I vårt tilfelle hadde brusboksene med lettbrus lavere massetetthet enn vann, og de vil derfor flyte, mens brusboksene som inneholder sukker har høyere massetetthet enn vann og vil derfor synke. Denne effekten ble ikke observert med Cola med sukker og Cola uten sukker, hvor begge utgavene av Cola fløt på toppen av vannet. Mest sannsynlig skyldes det at det var noe galt med den boksen med Cola med sukker i.

Om julekalenderen:

Julekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS