Denne merkelige baby-fisken dukket opp i forskernes fangst.
Denne merkelige baby-fisken dukket opp i forskernes fangst.

Sjelden baby-dypvannsfisk er funnet ved New Zealand

– Det er ganske forbløffende, sier forsker.

Forskere fikk en uvanlig fangst i båt utenfor New Zealand. De brukte trål for å undersøke en fisketype som kalles hoki. Da dukket det opp en liten rar krabat i nettet.

Den ble fanget på dypt vann, 1200 meter nede i havet. Det melder Det nasjonale instituttet for vann- og atmosfæreforskning i New Zealand, NIWA.

Baby-fisken ser rosa og nesten gjennomsiktig ut. Den har store vinge-aktige finner, en lang og tynn hale, og store svarte øyne.

Hva er dette?

Spøkelses-hai

Ungen er en såkalt helhodefisk. På engelsk har disse fiskene et litt kulere navn. De kalles ofte for ghost sharks som betyr spøkelses-haier.

De lever ofte dypt nede i havet der det er temmelig mørkt. De kan leve helt ned til 2600 meter under vann, noen arter trives på grunnere områder.

De har lange haler, men bruker mest de store finnene til å bevege seg framover i vannet. Helhodefiskene er ikke så store. De blir fra 60 centimeter til 1,5 meter store.

Slik som mange andre dypvannsfisker kan de se litt skumle ut. Det er kanskje ikke så rart de har blitt kalt for spøkelseshaier. Bare se på bildet under.

En helhodefisk dypt under vann.
En helhodefisk dypt under vann.

– Ser dem ikke så ofte

Forskeren Brit Finucci, som var med å finne ungen, sier at oppdagelsen er veldig sjelden og spennende.

«Dypvannsarter er generelt vanskelige å finne og i likhet med spøkelseshaier spesielt, har de en tendens til å være ganske kryptiske», sier hun til BBC.

«Vi ser dem bare ikke så ofte».

Siden helhodefiskene lever dypt nede i havet, så er det fortsatt mye som gjenstår å finne ut om dem. Det er så langt funnet 55 arter.

Omtrent halvparten av artene er oppdaget nylig, bare i løpet av de siste to tiårene. Noen av artene er det bare funnet ett eksemplar av, ifølge The New York Times.

Se video av forskjellige typer helhodefisk i videoen under.

Lærer mer

De fleste helhodefisker som fanges, er voksne.

Ungene kan leve andre plasser enn de voksne fiskene. De kan spise andre ting og se veldig annerledes ut enn voksne fisker, sier Finucci til BBC.

Det å finne baby-fisker kan hjelpe forskere med å bedre forstå helhodefiskene og hvordan de lever, fortsetter hun.

Finucci forteller at neste steg blir å prøve å finne ut hva slags art de har fanget.

Ikke haier

Helhodefisker er ikke egentlig haier, men de er i slekt med haier og skater.

Haier, skater og helhodefisker er alle bruskfisk.

Ingen av dem har bein i kroppen. De har brusk som skjelett. Brusk er bløtere enn bein, du har for eksempel brusk i øret.

De fleste helhodefiskene har en giftig pigg på ryggen som fiskere bør passe seg for om de fanger en.

Vi har en norsk helhodeart som heter havmus. Den lever langs hele norskekysten, og liker seg ved bunnen 300–500 meter under vann.

Kilder:

Powered by Labrador CMS