Halvor Høen Hval vil lage bedre batterier til busser og biler.

Han skal lage bedre batterier. Da må han bake og steke

Halvor synes batterier er helt fantastiske. Derfor vil han gjøre dem bedre.

Halvor Høen Hval jobber med de aller minste tingene: atomer og molekyler - i batterier.

– Jeg prøver å finne ut hvordan man kan lage bedre batterier til elektriske biler, busser og ferger. Det betyr miljøvennlige batterier som kan lagre mer energi enn dagens batterier, sier Halvor.

Men han er også opptatt av de største spørsmålene. Hvordan kan vi få mer fornybar energi, slik av vi tar vare på planeten vår?

Les mer om Halvors forskning på Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo:

Hva gjør du når du forsker på batterier?

Jeg deler forskningen i to, fordi jeg både lager og tester batteriene mine.

Først må jeg lage det som skal være inne i batteriet - der er det mye rart! Jeg blander forskjellige kjemikalier på laboratoriet, og lar de stå og reagere før jeg varmer de i en ovn.

Da føler jeg meg litt som en baker som blander ingredienser, lar det stå til heving, også steker det. Forskjellen er at jeg varmer min "deig" på rundt 1000 grader, og at man absolutt ikke kan spise det etterpå.

Når jeg har laget det som skal inni batteriet, setter jeg det sammen til et lite knappebatteri for å teste det under bruk. For eksempel kan jeg ta et slags røntgenbilde av det for å forstå hvordan atomene rører på seg.

Hvorfor ville du forske på akkurat dette?

Jeg har alltid vært nysgjerrig på hvordan naturen henger sammen, og synes det er skikkelig kult at vi kan få energi fra sollys eller vind.

Vi trenger mer slik fornybar energi, så vi slipper å ødelegge klimaet vårt ved å bruke olje og gass.

Derfor trenger vi bedre batterier, så vi kan få flere og mer effektive elbiler, elbusser, elbåter og til og med elfly.

Jeg forsker på kjemi fordi jeg vil forstå mer av de minste byggeklossene vi har, nemlig atomer og molekyler. Disse finnes det flere milliarder av i et batteri, og derfor er det så spennende.

Hva pleier folk å spørre om når du forteller hva du forsker på?

Mange lurer på hvorfor mobilbatteriet deres blir dårligere og dårligere.

Da svarer jeg at det er blant annet fordi det er en væske inne i batteriet som forandrer seg over tid. Litt som en kopp med kakao som får et ekkelt lag med snerk på toppen etter en stund.

Voksne lurer ofte på hvorfor elbilen deres ikke kan kjøre så langt på vinteren. Dette er også på grunn av batterivæska.

På samme måte som at du og jeg best liker å svømme i lunkent vann, så liker også molekylene i batteriet best å svømme i lunken væske. Hvis det blir for kaldt, så går alt litt tregere og vi må lade oftere.

Powered by Labrador CMS