Når katter er ute får de vært aktive, sosiale og lekt med andre katter og alene. Men har katter som kan være ute det bedre enn katter som bor inne?

Er det egentlig dyre­plageri å ha innekatt?

SPØR EN FORSKER: Eller kan katter bo inne og bli luftet i bånd sånn som hunder?

Den pensjonerte professoren Bjarne Braastad er katteekspert og kan svare på det vi lurer på om katter, så vi spør han rett og slett om katter har det best som innekatt eller utekatt.

– De fleste katter har det nok bedre av å kunne gå ute, men ikke alle, sier Braastad til ung.forskning.no.

Han sier at ikke alle katter har lyst til å være ute. Hvis katten bare har bodd inne når den er liten, så kan det gå helt fint at den også bor inne resten av livet.

– Rasekatter som ragdoll og persere er ganske typiske innekatter, men hvis de først blir vant til å være ute, kan de trives der også, sier professoren.

Om du skal ta over en katt som tidligere har fått gå ute, må du nok la den gå ute når du har fått den også.

– Det er dyreplageri å ikke la dem gjøre det de liker. Den er vant til å gå ute, jakte på mus og varme pelsen i sola, sier professoren.

Rasen ragdoll er en typisk innekatt. Her sitter to ragdoll i kattetreet sitt.

– Katter er ikke som hunder

Hvis du har en katt fra den er kattunge, kan den helt fint leve et godt liv innendørs, men det er fordeler for katten at den kan gå utendørs.

En katt som går fritt rundt ute kan nemlig kikke, utforske nabolaget, jakte på mus og insekter og hilse på andre katter.

– Hvis du bor et sted med farlige trafikkforhold eller du ikke ønsker at katten skal jakte på mus og fugl, så kan katten trene på å gå i bånd, sier Braastad.

Da kan katten få snuse litt rundt som det selv passer dem.

– Da må man være obs på at katter ikke er som hunder, og du som eier må følge tempoet til katten og du ender kanskje i noen busker og kratt, ler professoren.

Hva skal katten gjøre inne?

Så du kan altså ha en innekatt og det kan gå helt fint. Men hvordan kan katten ha det fint hvis den bare skal være inne?

– Det er viktig å la katten være i aktivitet. Man kan sette opp kattetrær slik at kattene får kvesset klørne og klatret. De trives godt i høyden, sier Braastad.

Han sier også at hvis du ofte lar katten være alene i mer enn 11-12 timer, så bør du vurdere å skaffe deg to katter i stedet for én.

Så har katten din det bedre inne eller ute? Svaret er at det handler om hva pusen er vant med fra før av. Katten kan ha et fint liv både inne og ute.

– Hvis det er ønskelig, kan man jo lære katten å gå i bånd og reise med kollektivt, da får man en katt som er veldig grei å ha med å gjøre også, påpeker professoren.

Innekatter kan også nyte et liv der de kan få gå på balkongen, så lenge du har sikret at den ikke kan falle ned.

—————

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Powered by Labrador CMS