Eieren gnir kinnet mot esken, så gjør katten det samme.
Eieren gnir kinnet mot esken, så gjør katten det samme.

En hundetrener klarte å trene opp en katt. Da kom forskerne

Først gjorde treneren bevegelsene, så gjentok katten dem. Se video.

Katten Ebisu bodde sammen med eieren sin i Japan. Eieren heter Fumi Higaki og er hundetrener. Hun lærer hunder å gjøre nye ting ved å be dem herme etter henne.

Metoden går ut på at man først får hunden til å herme etter en øvelse den allerede kan, for eksempel å ligge. Treneren sier «gjør som meg», viser bevegelsen og sier etterpå «gjør det». Etter hvert lærer hunden at beskjedene betyr at den skal kopiere det eieren gjør.

Men ingen har bevist at katter kan klare det samme.

Katten Ebisu var veldig glad i mat.

- Hun snek seg ofte inn i hundetreningstimene mine fordi hun visste at vi hadde godbiter der, forteller Higaki til nettstedet Science.

Hun begynte å trene katten sin på samme måte som hundene.

Forsker fikk høre om katten

Ebisu skjønte opplegget. Hun begynte å herme når eieren sa kommandoene.

Noen forskere fikk høre om katten. Da bestemte de seg for å gjøre et forskningseksperiment.

Forskerne ville vite om katten virkelig kunne kopiere bevegelsen til mennesker. Det er det nemlig få dyr som får til det. Smarte dyr som delfiner og aper klarer det.

Snurret rundt og åpnet skuff

Forskerne fikk se hva katten hadde lært. Den kunne blant annet åpne en liten plastskuff, etter at eieren hadde gjort det.

Forskerne lagde to øvelser for å sjekke om katten virkelig prøvde å gjøre de samme bevegelsene som eieren.

En pappeske stod på bordet. Eieren skulle enten ta på pappesken med hånda eller gni kinnet mot den. Begge øvelsene var nye for katten. Eieren hadde ikke bedt katten å gni kinnet mot noe før.

I løpet av 16 tester, gjorde katten riktig på nesten alle forsøkene, det er 81 prosent.

Det kunne jo hende at katten bare gjorde tilfeldige bevegelser mot pappesken, fordi eieren hadde ledet kattens oppmerksomhet mot esken. Men katten skilte mellom de to bevegelsene.

Dine hender = mine poter

Det ser ut til at katten til en viss grad kunne kjenne igjen menneskers kroppsdeler og skjønne hva de tilsvarte hos den selv.

Ebisu skjønte at menneskers hender er litt det samme som sine egne poter. Og at menneskers kinn tilsvarer dens egne kinn.

Katter er regnet for å være veldig vanskelig å trene. Men denne studien viser at katter kanskje skjønner mer enn vi mennesker tror.

- Ser på oss og lærer

En annen forsker er skeptisk til om katten virkelig kunne herme. Claudio Tennie studerer oppførsel hos dyr ved University of Tübingen i Tyskland.

Han sier til nettstedet Science at det ikke er mulig å si ut fra studien om katten har en medfødt evne til å herme etter mennesker eller om dette var et resultat av masse trening.

- Vi kan trene bjørner til å kjøre motorsykkel. Det betyr ikke at bjørner kjører motorsykler, sier han.

En annen dyreforsker, Kirstyn Vitale fra Unity College i USA, er mer positiv.

- Folk tror at katter er einstøinger og usosiale. Men denne studien styrker ideen om at de ser på oss og lærer fra oss, sier hun til Science.

En tidligere studie har for eksempel vist at katter knytter seg til mennesket sitt på samme måte som hunder og barn.

Forskerne bak den nye studien tror at andre kan få samme resultater med samme typen eksperiment. Men katten må være motivert for treningen.

Katter kan trenes med belønning, men aldri med straff, sa en dyreforsker til forskning.no.

Dessverre kan ikke katten Ebisu vise fram sine kunster lenger. Hun var gammel og fikk en sykdom. Hun døde kort tid etter forsøkene.

Kilder:

Powered by Labrador CMS