Magawa fikk en bitteliten gullmedalje som belønning for alle bombene den har funnet under bakken i Kambodsja.
Magawa fikk en bitteliten gullmedalje som belønning for alle bombene den har funnet under bakken i Kambodsja.

Rotta Magawa fikk medalje for sin tapperhet

Først gikk rotta på universitetet, så begynte den å finne bomber under bakken.

Hvert år får et tappert dyr en gullmedalje fra en britisk forening for dyrs velferd, PSDA.

I år fikk for første gang en rotte denne medaljen.

Rotta Magawa gjør en viktig og modig jobb med å oppdage landminer og annet farlig sprengstoff som ligger begravd i jorda, ifølge PSDA.

Magawa er seks år gammel og er en kjemperotte fra Afrika. Den veier 1,2 kilo og er 70 centimeter lang. Det er på størrelsen med en liten katt, og mye større enn de fleste andre rotter.

Bomber under bakken

Den tapre rotta jobber i Kambodsja i Asia. Da det var krig i landet, ble miner gravd ned under bakken, slik at de skulle sprenge fiendens biler og tanks.

Selv om det er mange år siden krigen, har de ikke funnet alle minene.

Fortsatt ligger det tusenvis av bomber under bakken og ingen vet lenger hvor de er. Det har vært mange ulykker, der barn og voksne har gått på en mine og blitt skadet eller drept.

Magawa og andre rotter har blitt lært opp til å finne minene. De snuser seg fram til minene og varsler menneskekollegaene sine, som sørger for at minene blir gravd opp og ødelagt.

Den tapre rotta har funnet fram 67 miner og annen sprengstoff. Det er flest av alle rottene som leter etter miner.

So Malen jobber sammen med Magawa. Når rotta har snust seg fram til landminene, sier den fra til So Malen. Hun sørger for at bombene blir gravd opp av bakken og ødelagt.
So Malen jobber sammen med Magawa. Når rotta har snust seg fram til landminene, sier den fra til So Malen. Hun sørger for at bombene blir gravd opp av bakken og ødelagt.

Utdannet på universitet

Magawa fikk opplæring på et universitet.

Sokine universitet i Tanzania har laget en skole for rottene. Når rottene er ti uker gamle, blir de skilt fra moren sin. Så blir de kjent med de andre rottene i klassen, før de begynner med klikk-trening.

En trener lager klikkelyder. Rottene lærer seg at et klikk betyr at de får en godbit. Hver gang treneren klikker, kommer rottene for å få godbiten, for eksempel en bit banan.

Så må rottene gjøre noe for å få godbiten. Treneren klikker, rottene må finne noe på bakken, treneren klikker igjen og rotta får belønningen.

Så begynner opplæringen i å lukte bomber.

Ingen ulykker

Det kan være mange forskjellige ting som er begravd i bakken. Rottene må lære seg forskjellen på bombene og annet metall.

De lærer seg å lukte kjemikaliene i sprengstoffet.

Ifølge Apopo, organisasjonen som står bak bombeletingen, har det aldri vært noen ulykker. Selv om rottene er store, er de så lette at de kan gå over bombene uten at de blir sprengt.

Rottene lærer seg ikke bare å lukte bomber. Apopo lærer også rottene å lukte seg fram til folk som har sykdommen tuberkulose. Denne lungesykdommen er ikke et problem i Norge, men den tar livet av mange mennesker i verden hvert år.

Andre vinnere av tapperhetsmedaljen

Tidligere er det hunder som har vunnet medaljen for tapperhet:

HUNDEN TEDDY - fikk medaljen for å ha redde den fem år gamle Riley. Gutten stengte seg inne i en tørketrommel, som gikk rundt og ble veldig varm. Riley kunne fått store brannskader, om ikke hunden varslet foreldrene.

POLITIHUNDEN OZZY - en mann truet to mennesker med kniv og ville tenne på en gassledning, slik at huset skulle gå i lufta. Ozzy gikk på mannen og fikk lagt ham i bakken, slik at politiet fikk arrestert ham.

HUNDEN DIESEL - Eieren Jordan våknet av at Diesel oppførte seg rart. Den rolige hunden bjeffet, klorte og dro i dyna til Jordan, midt på natten. Jordan sto opp og så at hele huset brant. Han klarte å redde foreldrene sine gjennom et lite vindu, takket være Diesels varsling.

Kilder:

HeroRAT Magawa - PDSA Gold Medal, artikkel hos PDSA, en forening for dyrs velferd i Storbrittania

Giant Rats Trained to Sniff Out Tuberculosis in Africa, artikkel på National Geographic

Powered by Labrador CMS