Dette er en eleonorafalk som flyr over Atlanterhavet. Den hekker, altså legger egg, på Kanariøyene. Om vinteren bor den på Madagaskar. Flyttingen gjør at vi kaller den en trekkfugl.

Hvordan klarer fuglene å fly milevis over havet uten å hvile?

Store trekkfugler kan fly hundrevis av kilometer over havet uten en eneste pause. De hverken spiser eller hviler på veien. Hvordan er det mulig?

Publisert

De tar trolig vinden til hjelp, mener forskerne bak en ny studie fra Tyskland. De undersøkte 65 rovfugler av fem forskjellige arter.

Alle er trekkfugler. Det vil si at de overvintrer ett sted og drar til en annen del av verden for å legge egg om våren.

De fem artene de undersøkte var landfugler. Det vil si at de ikke bor rundt sjøen.

Sjøfuglen kan ta pause på veien

Det er litt forskjell på å krysse havet for landfugl og sjøfugl. Sjøfuglene kan hvile på vannet og finne noe å spise. Landfuglene må fly i ett strekk uten stopp.

Lenge trodde faktisk fugletittere og andre at landfuglene unngikk å fly over havet, skriver instituttet i en pressemelding.

Det var før vi fikk muligheten til å spore fugler med GPS. Nå har forskere sett at landfuglene kan fly mange, mange mil over havet.

Den orientalske vepsevåken, for eksempel, som er blant de undersøkte i studien. To ganger i året flyr den 70 mil over Øst-Kina-havet! Det er en transportetappe som tar omtrent 18 timer.

Øst-Kina-Havet kan du se på kartet under. Vepsevåken flyr mellom Sørøst-Asia og Japan. Den sørlige delen av Kina ligger i Sørøst-Asia.

Må spare energi

Forskerne har vært veldig nysgjerrige på hvordan fuglene klarer den lange reisen.

Å flakse med vingene krever veldig mye energi. Når du er en stor, tung fugl og ikke kan spise på lang tid, er du nødt til å spare energi.

Da er det smart å ta vinden til hjelp. For når fuglene får vind i fleisen eller fra undersiden, kan de også seile på den. De får det vi kaller oppdrift.

Men vinden endrer seg, og det må fuglene ta hensyn til.

Følger vinden

– I studien finner vi at trekkfugler tilpasser ruten sin etter hvor de får mest nytte av vinden. Det gjør at de kan klare å fly flere hundre kilometer, sier hovedforfatter Elham Nourani.

Hun forklarer at ved hjelp av oppdriften kan fuglene seile opp til en kilometer over havoverflaten.

Noen var mer avhengige av oppdrift enn andre. Oppdrift betyr at fuglen på en måte seiler på vinden. Da slipper den å bruke vingene så mye og slik sparer den energi.

Hva hvis vindretningene endrer seg?

Forskerne spør seg også om hva som vil skje med endringer i klimaet. For temperaturer og vind påvirker hverandre.

– Funnene våre viser at mange landfugler er avhengige av riktige vindforhold for å komme seg over det åpne havet. Det kan bety at de er sårbare for endringer i jordas vindretninger, sier forskeren.

Hvordan finner de veien?

Noe annet som er utrolig, er at fuglene klarer å finne veien over havet. Alt rundt dem er jo blått!

Noen forskere mener at de bruker en slags innebygget GPS.

I 2016 skrev NRK i en artikkel om trekkfugl at fuglene bruker mange ting for å vite hvor de er. Slik som sola, stjernene, jordas magnetfelt, lukt og landskapet rundt. De skrev også at evnen til å finne fram er delvis medfødt, men at de også kan lære hvor de skal fly.

Kilder:

ung.forskning.no har hentet informasjon til denne saken fra andre nettsider. Her kan du se hvilke.

  • Studien er gjennomført av forskere fra Max Planck-instituttet i Tyskland.
  • Studien er publisert i et vitenskapelig tidsskrift som heter Proceedings of the Royal Society B.
Powered by Labrador CMS