Fargerike tegninger av egyptere som dyrker og høster korn.
I oldtidens Egypt dyrket de hvete. Tegningene er fra graven til Menna, som levde for over 3.000 år siden.

Slik endret brødet historien vår

Vi kan takke et lite villgress for at brød spises i nesten hele verden, sier en av forskerne bak en ny studie.

Publisert

For rundt 10.000 år siden skjedde noe helt spesielt i Midtøsten. 

En plante dukket opp som skulle forandre alt. 

Hvete.

Den nye matplanten spredte seg fort over store deler av verden.

Der den rykket inn, endret den hvordan mennesker levde.

Nå kunne de nemlig dyrke kornet, lage mel og bake brød.

Begynte å handle med hverandre

Hveten ga folk nye muligheter. 

De som før hadde vandret fra sted til sted for å sanke planter eller jakte dyr, begynte å bo på ett sted.

Da kunne de også eie flere ting.

Folk fikk naboer og satt i gang med å handle med hverandre. 

Gradvis begynte små og store samfunn å dukke opp.

Et rundt, forkullet brød.
For 2.000 år siden forsteinet et vulkanutbrudd dette brødet i Pompeii, Italia.

En tilfeldighet

Men hvor kom denne utrolige planten fra?

Flere studier peker mot det samme.

For mellom 8.000 og 11.000 år siden ble hveten til rundt Kaspihavet.

Og det skjedde ved en tilfeldighet.

Et villgress og en matplante krysset seg

Simon Krattinger er en av forskerne bak en ny studie av hvete. 

Vi kan takke et villgress for at vi spiser brød så mange steder i verden, sier forskeren i en pressemelding. 

Villgresset heter Aegilops tauschii.

Dette gresset formerte seg nemlig med en helt annen plante. En matplante som folk i Midtøsten allerede hadde begynt å dyrke.

Tre gresstrå, som ligner på hvete, ligger på en hvit flate. Løse frø ligger strødd vedsiden av.
Aegilops tauschii vokser villt i naturen. Det gjør ikke hveten vi bruker til å lage brød.

Mye mer gluten

Til sammen ble de to plantene til en ny type hvete. 

Den inneholdt mye mer gluten enn andre planter.

Siden gluten gjør det mulig for brøddeig å heve, ble planten fort populær.

Og hveteplanten skiller seg ut på flere måter.

Tar vi en titt inni cellene, har det skjedd noe rart.

Hvete har nemlig enormt mye DNA inni seg.

Oppskriftsbok

DNA er som en slags oppskriftsbok laget av lange tråder. Hver oppskrift er et gen.

Hvis du legger disse trådene i hvete etter hverandre, strekker hvetes DNA seg fem ganger lenger enn menneskers.

Så hvorfor har hvete så mye arvestoff?

En av grunnene er at hvete fikk med seg alt DNA fra begge plantene den kommer fra.

Krysset seg flere ganger

Men ikke bare det.

Forskerne har undersøkt DNA i hundrevis av villgress og i tusenvis av hveteplanter.

Da fant de noe nytt.

Nemlig at villgresset har krysset seg med hvete flere ganger.

Flere steder i verden har villgresset gitt nye gener til hveten.

Slike nye gener er viktig for at plantene ikke skal dø av sykdommer, ifølge forskerne.

Powered by Labrador CMS