Slik forestiller forskeren Hermann Bermúdez seg at det kan ha sett ut etter at asteroiden krasjet inn i jorda. Brennende steiner fra smellet regnet ned mange steder på jorda og startet store branner. Krasjet skapte også enorme tsunamier.

Jordskjelvet som varte i uker eller måneder

For 66 millioner år siden ble jorda truffet av en asteroide. Forskere tror den lagde et mega-jordskjelv.

For rundt 66 millioner år siden skjedde en av de aller største katastrofene som noensinne har rammet planeten vår.

En ti kilometer bred asteroide kom susende inn fra verdensrommet og traff jorda omtrent der Mexicogulfen ligger i dag.

Den førte til branner over store deler av jorda. Dessuten ble atmosfæren full av så mye støv og aske at lyset og varmen fra sola ble stengt ute i mange år.

Forskerne tror denne hendelsen tok knekken på rundt to tredeler av alle planter og dyr på jorda. For eksempel nesten alle dinosaurene.

Men nå tror en gjeng forskere at kjempekrasjet lagde enda en katastrofe:

Mega-jordskjelv

Det er klart det blir jordskjelv når noe så stort treffer. Men jordskjelvet som kom etter asteroide-krasjet, var helt utrolig mye kraftigere enn noe vi har sett.

Ta for eksempel jordskjelvet som skjedde på øya Sumatra i 2004. Det var det tredje sterkeste jordskjelvet vi har målt. Det lagde en forferdelig flodbølge – en tsunami – som drepte over 200.000 mennesker.

Men mega-jordskjelvet etter asteroiden hadde 50.000 ganger mer energi enn jordskjelvet på Sumatra.

Det fikk bakken til å riste voldsomt i flere uker eller måneder etter at krasjet hadde skjedd, tror forskeren Hermann Bermudez og hans samarbeidspartnere.

Her ser du et lag av glasskuler som som ble lagd da asteroiden krasjet inn i jorda.

Glasskuler

Men hvordan kan man egentlig vite at noe ristet for så lenge siden?

Smellet som skjedde for 66 millioner år siden, var så vanvittig kraftig at det satte spor over store deler av jorda. En av tingene som skjedde, var at det begynte å regne ørsmå glasskuler.

Der asteroiden traff, ble jordoverflata smeltet og blåst ut i atmosfæren som små dråper. Der ute størknet de til bitte små glasskuler. Og i tiden etterpå regnet slike kuler ned over store områder.

Der kulene landet i havet, sank de sakte ned over uker og måneder, og la seg på bunnen. Etter hvert ble de en del av et lag i havbunnen og jordskorpa.

Bermusez og de andre forskerne har undersøkt slike lag, langt under havoverflata.

De oppdaget at lagene med kuler ligger på en måte som tyder på at jorda ristet i perioden da kulene regnet ned over havbunnen.

Det og andre spor får forskerne til å tro at asteroiden lagde et mega-jordskjelv som varte i ukevis.

Kilder:

  • Hermann Bermudez er forsker ved Montclair State University i USA.
  • Bermudez og samarbeidspartnerne presenterte resultatene sine på en konferanse for forskere. Den fant sted i USA, 9. oktober 2022. De har også skrevet et sammendrag av funnene sine.
  • Store norske leksikon: Chicxulub-krateret
  • Store norske leksikon: Kritt-paleogen-utryddelsen



Powered by Labrador CMS