UNDER MIKROSKOPET

Bak et tørt skall skjuler det seg saft og mye C-vitamin.

Den er tørr og hårete og deler navn med en vingeløs fugl

Hva er dette et nærbilde av?

Det kunne vært et maleri. Det kunne vært et flyfoto over et tørt og øde landskap.

Men det det ikke. Det er en kjenning fra fruktdisken.

Forsker Siv Fagertun Remberg tar en kjapp titt på bildet vi har tatt i mikroskopet.

Siv Fagertun Remberg. (Foto Håkon Sparre, NMBU)

– Jeg ser at den er litt skrumpete. Da er det på tide å spise den.

– Hadde den vært mindre rynkete, ville jeg sagt at den kunne ligge litt før den spises, sier Remberg til forskning.no.

Ikke tett

Hvis man går enda nærmere innpå, er det mulig å se åpninger i skallet.

– Det er ikke plast. Skallet er ikke 100 prosent vanntett, sier Remberg.

"Ikke klem meg for hardt i butikken! (Foto: Eivind Torgersen)

Samtidig er det tett nok til å holde fuktigheten inne.

Men så fort skallet får noen sprekker og åpninger, fordamper noe av innholdet ut gjennom dem.

Ikke klem en kiwi!

Noen går i butikken og klemmer på kiwiene. De sjekker om de er modne til å spises.

Det er kanskje ikke så bra for nestemann.

Når du klemmer på kiwien og legger den tilbake, har kiwien fått press på seg, forklarer Siv Fagertun Remberg.

Klemmingen din kan presse sammen noen av cellene. Da flyter de litt i hverandre og blir dårligere.

– Ta heller kiwien inni hånda og hold litt fast rundt hele. Ikke klem med fingrene, sier Remberg.

—-

Det bør du sikkert ikke gjøre med kivi-fuglene på New Zealand heller. Apropos ingenting, bortsett fra navnet som på engelsk skrives med w.

Under mikroskopet

Hverdagslige ting er nesten ikke til å kjenne igjen når du forstørrer dem i et mikroskop.

I denne artikkelserien zoomer vi inn på ting vi finner i skogen, på fjellet, i strandkanten eller i butikken.

Hjelpsomme forskere forteller hva det er vi ser.

Under mikroskopet-serien viste vi først på forskning.no.

Powered by Labrador CMS