Det nye romteleskopet James Webb har studert atmosfæren til planeten WASP-39 b. Her er en illustrasjon av hvordan planeten kan se ut.

Romteleskopet James Webb har oppdaget karbondioksid på en fjern planet

Dette er det første klare signalet fra karbondioksid utenfor solsystemet.

Publisert

Astronomene gledet seg lenge til romteleskopet James Webb. Utviklingen av teleskopet startet i 1996.

1. Juledag i fjor ble teleskopet sendt opp i verdensrommet.

Det reiste til et punkt bak jorden, lenger ut enn månen, der det nå er plassert.

Her har teleskopet god og uforstyrret utsikt til universet. De første bildene fra det nye teleskopet begynte å komme i juli.

Romteleskopet skal brukes til flere ting. Det kan se dypere og lenger ut i verdensrommet enn andre teleskop. Det kan se inn i områder av galakser som er skjult av støv. I tillegg skal det brukes til å forske på planeter.

Teleskopet har nemlig instrumenter som gjør det mulig å finne ut mer om hva slags stoffer som finnes i atmosfæren til planeter.

Oppdaget karbondioksid

Vi vet ikke om det finnes liv på andre planeter enn jorden.

Hvis det er stoffer som oksygen, vanndamp og metan i atmosfæren på andre planeter, kan det hinte om at det kan finnes liv der.

James Webb-teleskopet skal gi mer informasjon om hva slags atmosfærer som finnes rundt noen av planetene som er oppdaget.

Nå viser teleskopet hva det kan. Det har oppdaget karbondioksid på en annen planet.

Dette er det første «klare, detaljerte, udiskutable» beviset for karbondioksid som noen gang er oppdaget utenfor solsystemet. Det skriver Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA) i en pressemelding.

En illustrasjon av James Webb-teleskopet.

Stor og varm planet

James Webb oppdaget karbondioksid rundt en planet som kalles WASP-39 b.

Den ligger 700 lysår fra oss. Lysår er et mål på hvor langt lyset rekker å reise på et år.

WASP-39 b er veldig forskjellig fra jorden.

Den er laget av gass og er diger. Planeten er enda litt større enn gasskjempen Jupiter. Den er imidlertid ikke like massiv. Det betyr at den er ganske oppsvulmet og ikke særlig tett.

Dette har å gjøre med den høye temperaturen på planeten. Den fyker rundt ganske nærme stjernen sin og er 900 grader varm.

Ser på lys som går igjennom atmosfæren

Forskere oppdaget karbondioksid i planetens atmosfære ved å bruke et instrument på James webb som kalles en spektrograf.

Når WASP-39 b passerer foran stjernen sin, skinner stjernelyset igjennom atmosfæren til planeten.

Forskere kan studere lyset fra stjerner ved å spre det ut, som i en regnbue.

Da kan de se at noe av lyset mangler.

Atomer i stjernens og planetens atmosfære har fanget opp noen spesielle bølgelengder av lyset. Så har de sendt det ut i alle retninger. Da kommer det mindre av disse bølgelengdene i vår retning.

Lyset som «mangler» forteller om hva slags atomer og molekyler som finnes i stjernens og planetens atmosfære.

– Lover godt

Senere kan James Webb kanskje også brukes til å studere planeter som ligner mer på jorden.

– Å oppdage et så tydelig signal om karbondioksid på WASP-39 b lover godt for å oppdage atmosfæren på mindre stein-planeter, sier Natalie Batalha i pressemeldingen.

Hun er forsker ved University of California i Santa Cruz og ledet teamet.

Kunnskap om atmosfæren på andre planeter kan fortelle mer om hvordan planetene ble dannet ifølge ESA.

James Webb gir nye muligheter

Forskere har brukt andre teleskoper for å studere atmosfæren til fremmede planeter tidligere.

I 2019 oppdaget forskere for eksempel at en planet har vann i atmosfæren sin. Da brukte de Hubble-teleskopet for å studere endringer i stjernelyset når det strålte igjennom planetens atmosfære.

Forskere har sett på atmosfæren til eksoplaneter før, men det har stort sett vært svære Jupiter-lignende planeter. De er lettest å studere, sa astrofysiker Maria Hammerstrøm tidligere til forskning.no.

– James Webb skal prøve å se på atmosfæren til planeter på størrelsen til jorda, som er små og har små atmosfærer. Da trenger du et veldig sensitivt instrument for å fange det opp.

James Webb er ikke designet for å oppdage liv på andre planeter, ifølge en artikkel i The Conversation. Teleskopet vil nok ikke kunne bekrefte det, skriver Science.

Men teleskopet kan gi mer detaljert informasjon om gasser på flere typer planeter. Det vil kunne by på overraskelser og ny kunnskap.

Powered by Labrador CMS