Glassfrosken gjemmer blodet sitt for å bli mindre synlig
Uten røde blodårer er den godt kamuflert av grønne planteblader.
Det er ganske rart at en kropp kan se ut som den er laget av gelé.
Det syntes nok også forskerne fra American Museum of Natural History. De har nemlig forsket på hvordan en av disse froskeartene, Fleischmannfrosken, klarer det.
Går i ett med planteblader
Det finnes mer enn 150 forskjellige arter av glassfrosker i Sør-Amerika. Fra oversiden ser de ut som ganske vanlige, små frosker.
Men fra undersiden ser du rett inn til froskenes organer og skjelett. Huden deres er gjennomsiktig, og det samme er musklene.
Glassfroskene er nattaktive. Det betyr at de sover om dagen, og det gjør de opp-ned. Da sover de på undersiden av blader med samme farge som sin egen kropp.
Og når sollyset går gjennom både bladet og den gjennomsiktige frosken blir de ganske vanskelige å se for sultne rovdyr.
Gjemmer blodcellene
Selv om froskene har gjennomsiktig hud og gjennomsiktige muskler, er det en ting som gjenstår. De har fortsatt rødt blod som strømmer i årene, og det er godt synlig når alt annet er gjennomsiktig.
Det er røde blodceller som gjør blodet vårt rødt. Glassfroskene har dem også, men så har de funnet en smart løsning for at rødfargen ikke skal synes.
– Glassfrosker løser denne utfordringen ved å gjemme de røde blodcellene slik at de ikke synes, sier forsker Carlos Taboada i en pressemelding.
Og froskenes gjemmested er leveren. Det er organet i kroppen som renser blodet for diverse avfallsstoffer.
Forskerne fant at omtrent 90 prosent av de røde blodcellene ble samlet i froskeleveren når de hvilte. Det fant forskerne ut ved å ta en type røntgenbilder.
Speildekket lever
Man skulle tro at leveren ble knallrød og veldig godt synlig ettersom den er full av røde blodceller.
Men leveren har en slags speileffekt.
Den reflekterer altså lys veldig godt, og det gjør at fargen fra innholdet i leveren ikke blir synlig.
Forskerne omtaler det som en «speildekket lever».
Blodet strømmer som vanlig om natten
Men for å kunne gjemme vekk de røde blodcellene kan heller ikke froskenes respirasjonssystem fungere som normalt.
Respirasjonssystemet er det som sørger for at kroppen tar opp oksygen når mennesker og dyr puster inn frisk luft. De røde blodcellene frakter oksygenet rundt i kroppen.
Når de aller fleste røde blodcellene hviler i leveren, kan ikke frosken være aktiv. Men frosken er gjennomsiktig når den trenger det mest, og det er når den hviler i dagslys.
Når det er på tide for frosken å bevege på seg, strømmer de røde blodcellene ut igjen fra leveren og leverer oksygen til kroppen. I den mørke natten er det heller ikke nødvendig å gjemme unna blodet.
Gjennomsiktig sommerfugl og fargesterk frosk
Dyr har funnet opp utallige slike måter å gjemme seg fra rovdyr. Og disse froskene er ikke først ute med å være gjennomsiktige.
Sommerfuglen Greta oto, for eksempel, har gjennomsiktige vinger. ung.forskning.no skrev om den i 2021.
En annen sommerfugl ser ut som om den har øyne på vingene, sannsynligvis for å skremme rovdyr vekk.
Og forskning.no skrev tidligere i år om en mini-frosk som kan hoppe, men er skikkelig dårlig til å lande. I motsetning til glassfroskene er den veldig synlig. Deres forsvarsmekanisme er sterke farger. Fargen gjør at rovdyr tror den en giftig.