Vi sammenligner oss med andre i vennegjengen, i klassen og på internett. Hva gjør det egentlig med oss?

Hvorfor sammenligner vi oss med andre?

PODCAST: I denne episoden av «Alt du ikke vet» forteller psykolog Peder Kjøs alt du trenger å vite om å sammenligne deg med andre.

I sosiale medier kryr det av influensere som skal inspirere og motivere, men det er ikke alltid vi føler oss så bra etter vi har sett på dem.

Hvorfor sammenligner vi oss med andre og er det egentlig mulig å la være?

Gjest i studio i denne episoden er psykolog Peder Kjøs. Han er kjent fra blant annet NRK-programmet «Jeg mot meg» og podcasten «God bedring».

Her finner du podcasten:

Du kan finne podcasten vår på Apple podcasts, Spotify og de fleste andre steder der du lytter til podcaster.

Psykolog Peder Kjøs i studio hos forskning.no.

– For å finne ut hvem vi er

Peder Kjøs har god erfaring med nettopp sammenling fra klienter og gjennom forskningartikler. Ifølge psykologen er det faktisk viktig å sammenligne seg med andre.

– Vi sammenlinger oss for å finne ut hvem vi er. Vi mennesker er veldig sosiale dyr og trenger å vite hvilken posisjon vi har og alle andre har.

Opprinnelig handlet det om å vite hvilken status du hadde i flokken, og hvem det var lurt å være venner med. I dag har ting endret seg litt, og vi sammenligner oss ikke lenger bare med de som bor på samme område, men med mennesker fra hele verden.

Det er ikke alltid like bra for oss, men Peder Kjøs mener at dersom vi gjør det på rett måte, kan det gjøre oss mer motivert.

Hør mer i den nyeste episoden av podcasten «Alt du ikke vet».

Kilder brukt i episoden:


  • Det finnes en teori om sammenligning som sier at vi har et grunnleggende behov for selvforståelse og selvvurdering. Dette har psykologisktidskrift skrevet om.
  • Ifølge en studie fra FH1 fra 2022 så tenker du trolig mer på hvordan du tar deg ut på sosiale medier hvis du er en utadvendt person. Dette har ung.forskning.no tidligere skrevet om.
  • Norske forskere har funnet problemer med at vi sammenligner oss så mye med andre i sosiale medier. Dette har ung.forskning.no tidligere skrevet om.
Powered by Labrador CMS