Rød romanosalat er en av vekstene som har blitt dyrket på Den internasjonale romstasjonen.
Rød romanosalat er en av vekstene som har blitt dyrket på Den internasjonale romstasjonen.

Astronauter har begynt å dyrke maten selv, men forskere frykter at de kan bli syke

Astronauter spiser stort sett ferdigpakket mat. De siste årene har de fått større utvalg. Kan det gå galt?

Når én forsker finner ut noe genialt, hender det at en annen forsker protesterer. 

For noen få år siden fikk astronauter muligheten til å spise knasende fersk salat. De kan dyrke den selv på Den internasjonale romstasjonen. 

Det er en forskningsstasjon i verdensrommet – men ikke så veldig langt fra jordens overflate. 

5. januar 2024 skrev ung.forskning.no om noen forskere som mente å ha funnet den perfekte salaten til astronauter

Alt var selvdyrket. Veldig greit hvis vi i fremtiden skal dra til mars og være i romskipet i månedsvis. 

Forskerne bak en ny studie frykter at astronautene kan få en real magesjau av salat dyrket i rommet. 

Noen forskere mente at denne salaten er perfekt astronaut-mat.
Noen forskere mente at denne salaten er perfekt astronaut-mat.

Kan bli mange bakterier der

Det er nemlig ett problem med matvarer vi spiser rå, uten å koke eller steke dem først. 

Mens bakteriene i kjøttet vi steker eller brokkolien vi koker dør av varmen, lever bakteriene i salaten videre. 

Vanligvis skyller vi vekk det verste og det blir ingen problemer. 

Men på romstasjonen kan det i verste fall bli veldig mange hissige bakterier, ifølge forskerne fra University of Delaware i USA. Bakteriene kan sette seg i de ørsmå hulrommene til salat eller andre planter. 

Og hvis folk spiser mat med slike bakterier, kan de bli ganske syke. 

Og astronauter som ikke får gjort jobben sin, er det nok ingen som ønsker. 

Tett mellom folk

Plantene har ørsmå porer på bladene som de bruker til å puste med. Disse lukkes vanligvis hvis det kommer inntrengere, slik som bakterier. 

Det ser ut til at plantene får et problem med akkurat det når de dyrkes uten tyngdekraft. 

I stedet for å lukke disse porene ble de åpnet, fant forskerne i studien sin. Det virket som om planten var litt forvirret. 

Bakterier er overalt. På oss, inni oss, i dyr og planter. Ikke minst i maten vi spiser. Stort sett er det ingen fare. 

På Den internasjonale romstasjonen bor og jobber om lag syv mennesker til enhver tid. Romstasjonen er på størrelse med en fotballbane. 

Likevel: Det er ganske tett mellom folk der. Det gir bakteriene gode muligheter for å blomstre. 

Slutt på salatknaskingen?

Forskerne bak studien mener vi må ta grep og sørge for at astronautene ikke blir syke av maten de spiser. Det kan ødelegge oppdraget deres helt. 

Så betyr det at astronautene skal si farvel til den ferske maten?

Det er ikke sikkert. For det første er det ikke rapportert om noen som har blitt syke av salaten på romstasjonen ennå. 

Forskerne fra USA vil gjøre sitt for at astronautene skal kunne fortsette å spise grønt. De vil undersøke forskjellige salattyper og se om noen er bedre på å holde unna bakterier. 

I en artikkel fra 2022 kan du lese om forskeren Øyvind Mejdell Jakobsen, som forsker på astronaut-salat her i Norge. 

Kilder:

Powered by Labrador CMS