Nå har forskere gitt roboter menneskehud
De dyrket fram levende hudceller i laboratoriet. Men ville de feste seg til robot-fingeren?
I filmer og tv-serier ser vi ofte roboter som ser ut som ekte mennesker. Men i virkeligheten er det ikke mange av dem, for de er dyre og kompliserte å bygge.
Junco er et unntak. Hun jobber i turistinformasjonen i Tokyo i Japan. Hun forstår og kan svare på spørsmål.
Fra kunstig til ekte hud
Junco og de andre menneskeaktige robotene har kunstig hud, laget av silikon. Dette stoffet er holdbart, mykt og kan strekke seg. Utviklerne vil at robothuden skal ligne mest mulig på menneskehud.
Nå har japanske forskere kommet et skritt videre. De bruker ekte, levende hudceller til å lage robothud.
Først dyrket de menneskeceller på laboratoriet og lagde to blandinger.
Den første blandingen besto av bindevev og kollagen, som binder organene i kroppen vår sammen og som finnes i huden vår.
Så dyppet de en robotfinger i denne blandingen. Hudcellene festet seg til robot-fingeren. De grodde på en måte fast.
Sterk og vanntett hud
Deretter ble fingeren dyppet i en ny blanding ekte hudceller – av typen vi har på utsiden av huden. Også disse hudcellene festet seg helt naturlig til fingeren, ifølge forskerne.
– Vi er overrasket over godt hudcellene formet seg etter robot-fingeren, sier Shoji Takeuchi i en pressemelding. Han er professor på University of Tokyo i Japan.
Han er fornøyd med resultatet. Robot-huden ser ekte ut. Den er sterk, fleksibel og vanntett, akkurat som menneskehud. Med litt hjelp kan huden gro, om den får et sår.
Disse forskerne er ikke de eneste som prøver å feste menneskehud til roboter.
Andre forskere har dyrket fram flak av menneskehud og sydd dem fast på robotene. Men det er vanskelig å få festet hudflakene godt nok, ifølge Takeuchi.
Kunstig hud har fordeler
Kunstig robothud har noen fordeler som menneskehud ikke har.
En gruppe forskere lagde kunstig hud som etterligner huden til blekkspruter. Denne huden er veldig fleksibel, kan endre form og sende ut lys i ulike farger.
En annen gruppe forskere har jobbet for å få den kunstige robot-huden like følsom som menneskehud. Det gjør at roboten kan håndtere små og skjøre ting uten å knuse dem.
Det er nyttig om roboten skal brukes i kirurgi eller i hjemmet, sa professor Jianhua Zhang på OsloMet i et intervju med forskning.no.
Det er mange som jobber for å gi roboter like gode egenskaper som mennesker.
Like bra som mennesket?
Noen forskere klarte å gi roboten sin luktesans. Andre hjelper folk som har mistet en arm eller bein. Robot-armen blir styrt av elektroder som er koblet til musklene i kroppen.
Norske forskere vil koble en robot til levende hjerneceller på et laboratorium.
Ingen av disse robotene ser ut som mennesker. Og det er enda langt fram til at roboter fungerer like godt som oss.
Den japanske robot-fingeren med menneskehud kan gjøre roboter mer menneskeaktige. Men forskerne kom ikke i mål.
For huden som ble dyrket fram i laboratoriet, er slett ikke like sterk som huden vi har på kroppen. Og huden dør om den ikke får næring.
Derfor jobber de japanske forskerne videre med å forbedre ekte robot-hud. De vil også gi huden større følsomhet, hårsekker, svettekjertler og negler.