Spør en forsker: Hvorfor smaker maten annerledes når du er forkjølet?

– Noe som vanligvis smaker godt, kan oppleves som ubehagelig, sier lege og forsker.

En jente prøver å spise grønnsaker med et ulykkelig ansiktsuttrykk.
Ikke bare smaker maten annerledes når du er forkjølet. Smaken kan også bli forvrengt.
Publisert

– Veldig mye av det vi opplever som smak er jo egentlig lukt, sier Ivar Vølstad. 

Han er lege og forsker på sykdommer i øre, nese og hals ved Akershus universitetssykehus.

For på tunga og i munnen har vi bare fem smakssanser: søtt, salt, surt, bittert og umami.

Men når vi tygger maten, løsner en eksplosjon av små gasser som nesa vår kan lukte.

En bakvei i munnen

Det betyr ikke at du trenger å sniffe på maten for å smake den.

– Når du spiser, går lukten vanligvis ikke gjennom nesa, så lenge du ikke tygger med veldig åpen munn, sier Vølstad.

Istedenfor går lukten bakveien.

Aromaen som stiger opp fra maten, når nesa bakerst i munnen. I svelget er det en åpning som er koblet til nesa.

Resptorene, eller nervene, som kan kjenne lukter, sitter øverst i nesa, nesten oppe ved øynene dine.

Folk som synes maten smaker rart når de forkjølet kan bli bekymret, forteller Ivar Vølstad.

Når de små stoffene treffer lukt-reseptorene, sender disse beskjeder til hjernen om hva de lukter.

Snørr sperrer veien

Men når du blir forkjølet, blokkerer flere ting for luktsignalene.

Slimhinnene i nesa hovner opp.

Og snørr sperrer veien for lukten.

Da smaker maten typisk litt flatt, forklarer Vølstad.

Forkjølelsen gjør det altså vanskeligere for lukten å komme gjennom til reseptorene, sier Gard Karlsnes.

Han forsker på smak og lukt ved Nofima.

– Men du vil fortsatt oppfatte sterke lukter, sier han.

Et lite eksperiment

Fjerner du luktesansen helt, er det derimot bare smakssansen som gjelder.

Og hvordan maten føles i munnen.

– Hvis du ser for deg et menneske uten nese, så vil all mat oppleves som en eller annen kombinasjon av de fem grunnsmakene pluss tekstur, sier Karlsnes.

Du kan selv teste hvor mye lukten har å si med et lite eksperiment, forteller Nofima-forskeren.

Opplevelsen av smak er en kombinasjon av smak og lukt, sier Gard Karlsnes.
  1. Bland sammen sukker og kanel.
  2. Hold deg hardt for nesa, så du verken kan puste inn eller ut. Da vil du bare smake søtt.
  3. Når du slipper opp, så kjenner du kanelsmaken igjen.

Kanel smaker altså verken søtt, salt, surt, bittert eller umami.

Men det lukter masse.

Maten kan smake forvrengt

For noen maker ikke bare maten lite når de blir forkjølet.

De synes maten smaker forvrengt. Kanskje bittert eller metallisk.

– Noe som vanligvis smaker godt, kan oppleves som ubehagelig, forteller Vølstad.

Grunnen til dette er vårt eget immunforsvar, forklarer øre-nese-hals-legen.

Når kroppen vår slår tilbake mot forkjølelsen, blir nesen og munnen betent.

Betennelsen kan forstyrre nervene som gir beskjed om hva maten smaker og lukter.

Dette er ikke farlig, forklarer Vølstad. 

Og det går nesten alltid over så fort slimhinnene får roet seg.

Covid-19 angrep luktesansen

Under pandemien med covid-19 skjedde noe mer.

Mange mistet luktesansen helt, selv om de ikke engang var snørrete.

Koronaviruset angrep nemlig celler og nerver som trengs for å lukte, forteller Vølstad.

Mange luktet ingenting i flere uker eller måneder. Og noen veldig få har ennå ikke fått luktesansen tilbake.

Covid-19 kan fortsatt smitte oss. Men viruset har utviklet seg mye siden 2019.

– Etter hvert som viruset endret seg, ble pasientene mindre og mindre plaget av problemer med at de mistet luktesansen, sier Vølstad.

Powered by Labrador CMS