Nesten uansett hvor mett du er etter hovedretten – det er alltid plass til litt dessert.

Hvorfor orker du alltid dessert?

SPØR EN FORSKER: Du orker ikke en eneste tacolefse til, men sier gjerne ja takk til sjokoladekake. Hvorfor orker du den?

Du har spist et stort og godt måltid og er egentlig ganske mett.

Hvorfor er det slik at uansett hvor god maten har vært, så får du lyst på dessert etterpå?

Og er det sånn at noen smaker gir deg mer lyst på dessert enn andre?

Viktig hvordan maten ser ut

Margrethe Hersleth er forsker på Nofima, et forskningsinstitutt som blant annet forsker på mat.

Hun forteller at når vi har spist den samme maten en stund, liker vi den etter hvert ikke like godt lenger.

Dette handler om smak, konsistens og utseende:

– Vi ønsker variasjon i maten vi spiser, forklarer Hersleth.

For å overleve

Smakspreferanser, det at du enten liker eller ikke liker noe, er en gammel strategi for å overleve, ifølge forskerne.

Vi mennesker har utviklet dette over lang tid for å få et variert og næringsrikt kosthold.

Hvis vi bare hadde likt én ting, som for eksempel kjøttkaker, og bare spist det, ville vi ikke fått i oss alle næringsstoffene vi trenger.

Forskerne mener altså at vi liker forskjellige ting - og at vi blir lei av en bestemt middagsrett - nettopp fordi kroppen trenger å spise andre ting.

Ikke bare kjøtt til middag

Dette er også grunnen til at vi setter sammen måltidet av forskjellige matvarer – kylling, poteter og gulrot, for eksempel – og spiser små biter av dem.

Dermed liker vi maten lenger enn om vi hadde spist potetene først, kyllingen etterpå og spart gulroten til slutt.

Vi liker også kontraster, ifølge forskerne.

Søtt og surt er et eksempel på kontrast som mange liker.

Magesekken blir større

Forskere ved Lovisenberg Diakonale Sykehus forklarer hva som skjer i kroppen når vi har lyst på søte ting etter middag.

Sukkeret i søtsakene stimulerer nemlig en refleks som utvider magesekken.

– Hvis man spiser dessert etter at man egentlig føler seg mett, lurer man den normale metthetsfølelsen, sier Arnold Berstad i denne saken på forskning.no.

Magesekken er en fleksibel sak. Når du spiser middag, slapper veggene i den øverste delen av magesekken av slik at det skal bli plass til maten.

Når du er mett, strammer de seg til.

Men når du tenker, ser eller lukter søtsaker, sender hjernen beskjed til musklene i magesekken om at de må slappe av igjen.

Sukker i seg selv er også med på stimulere avslappingen.

Derfor føler du deg mindre mett når du spiser desserten.

Kilder:

Artikkelen Spør en forsker: Hvorfor har jeg lyst på dessert? på forskning.no.

Artikkelen Derfor har du plass til dessert på forskning.no.

Powered by Labrador CMS