JULEKALENDER:

11. desember: Ballong i lys lue

Dette forsøket gjorde Magne og Inge ute, med god grunn.

Forskerne brukte:

Sink og saltsyre

En glasskolbe

Ballonger

Lunte

Dette gjorde forskerne:

For det første - de gjorde forsøket utendørs. Det ville vært brannfarlig å gjøre det inne.

De hadde sink i en bolle og tilsatte saltsyre. Saltsyra begynner å reagere med sinken. Da dannes det hydrogen. Magne og Inge tredde en ballong over kolben for å fange hydrogen-gassen.

De knyttet sammen ballongen og passet på at den ikke fløy vekk. Hydrogen er veldig lett, så da ville ballongen steget fort til værs!

Hydrogen er lett antennelig. For å ikke brenne seg, brukte Magne og Inge en lunte. De prøvde først med en bomulls-tråd dynket i sprit, men på grunn av sterk vind tok den ikke fyr. Derfor brukte de en kruttlunte i stedet. Den klippet de av til passelig lengde og festet den med teip til ballongen. Magne og Inge tente på lunten på god avstand, for de visste at ballongen ville eksplodere. Vindstille være er det beste for dette forsøkte, mener de. Hydrogen er brennbar gass. Sammen med oksygenet i lufta fører den til en kraftig eksplosjon.

2 HCl(l) + Zn(s) ® H2(g) + ZnCl2(l)

——————————————-

Dette er et forsker-forsøk, og ikke noe man skal prøve hjemme eller uten voksne. Eksperimenter må alltid følge sikkerhets-regler som gjelder for forsøk i laboratorium.

Julekalenderen

Det er Inge Christ og og Magne Sydnes som gjør forsøkene i julekalenderen. Julekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger og UNG.forskning.no fått lov til å vise den på våre sider.

Inge Christ er avdelingsleder ved Skolelaboratoriet på Universitetet i Stavanger og Magne Sydnes forsker på kjemi.

Powered by Labrador CMS