I et nytt eksperiment gikk rottene gjennom en virtuell labyrint.

Hvordan tenker egentlig rotter?

Forskere har funnet at rotter har en fantasi som ligner litt på vår.

Publisert

Det er ikke uvanlig at vi mennesker lever litt i våre egne tanker. Sitter du på skolen og kjenner at du er sulten, kan det hende at tankene vandrer til kantina og maten du skal spise.

Nå har forskere funnet ut at også rotter kan tenke på ting som ikke er rett foran dem.

Minner i hjernen

Rottene bruker, som vi også gjør, en del av hjernen som heter hippocampus. Hippocampus er viktig for hukommelsen vår. Her lagres det nemlig minner. Hjernedelen gjør det også mulig for oss, og rottene, å huske hvor ting er og hvordan vi skal finne fram.

Husker du veien hjem fra skolen og kan se den for deg i hodet? Da er det hippocampus som er i sving.

Denne egenskapen er ikke bare viktig for å vite hvor ting er og hvor du skal gå, men den er også viktig for at du skal kunne huske fortiden og se for deg framtiden.

Hippocampus er en del av hjernen som blant annet styrer kortidshukommelse og det at vi greier å finne fram til dit vi skal.

Rotter i virtuell verden

I eksperimentet fikk rottene på seg en sele med VR-briller. Samtidig gikk rottene på en rund tredemølle. Når rottene kom fram til riktig sted i den virtuelle verdenen, fikk de en liten godbit.

Samtidig kunne forskerne se hjerneaktiviteten til rottene. Slik kunne forskerne følge med på hvilke deler av hjernen rottene bruker for å komme fram til målet sitt.

Så ble tredemølla slått av og første test kunne begynne. 

Under den første testen prøvde forskerne å se om rottene greide å se for seg hvordan de skulle komme fram til dit de skulle, slik at de kunne få belønningen sin.

Forskerne sammenligner denne egenskapen med en som vi mennesker har. For eksempel når vi skal handle noe i en butikk vi er kjent i. Da kan vi se for oss hvor vi skal gå for å komme fram til riktig hylle.

Og rottene greide det! De greide altså å se for seg hvor de skulle gå for å få tak i godbiten.

Rottene i eksperimentet fikk på seg en sele med VR-briller. De var naturligvis mindre enn de på bildet.

Jedi-testen

Forskerne ønsket nok ikke å se om rotter kunne bli som en jediridder i Star Wars som kan flytte på ting med tankekraft.  Men i den andre testen skulle rottene flytte rundt på en gjenstand fra et sted til et annet i den virtuelle verdenen ved å bare bruke tankene.

Rottene greide dette også, og de klarte det flere ganger. 

Dette sammenligner forskerne med evnen vi mennesker har til å se for oss for eksempel at vi henter et glass før vi lager saft. Da kan vi se for oss at vi henter glasset i skapet, setter det på benken, heller saft oppi og så vann før vi drikker saften. 

I Star Wars-filmen The Rise of Skywalker trener rollefiguren Rey, spilt av Daisy Ridley, til å bli jediridder. Da lærer hun blant annet å kunne flytte på ting med tankekraft.

Kilder:

Forskerne har skrevet studien Volitional activation of remote place representations with a hippocampal brain–machine interface i tidsskriftet Science.

Du kan lese mer om hjernedelen hippocampus på SNL.no.

Powered by Labrador CMS